Länsförsäkringar

Litiumbatterier och batterilagring orsak tillsvårsläckta bränder i lantbruket

Dela

Användningen av litiumbatterier och lagring av energi från bland annat solceller ökar. Det är ett område med stora brandrisker där det saknas nationella regler eller standarder kring brandskyddet. – Räddningstjänsterna har begränsade resurser för att kunna släcka bränder i större system för batterilagring. Därför är det extra viktigt att som lantbrukare förebygga risken för att bränder uppstår, säger Peter Birch-Jensen, lantbruksspecialist på Länsförsäkringar.

Bilden visar en traktor som plöjer jorden
Länsförsäkringar

Många lantbrukare har redan batterilagring eller ligger i startgroparna för att ställa i ordning lokaler för batterilagring exempelvis från solenergi.

– Risken för att bränder startar i litiumbatterier eller i batterilager är inte större än för blybatterier eller andra elektriska komponenter men om det börjar brinna utvecklas bränderna hastigt och är mycket svårsläckta, säger Peter Birch-Jensen.

Placering och förebyggande åtgärder är viktiga.

– Det är viktigt att utvärdera lämpligaste placeringen av lokalen som ska användas för batterilagring och dessutom ha kontakt med räddningstjänsten och sitt försäkringsbolag. Viktigt att veta är att en dokumenterad risk- och konsekvensanalys ska genomföras inför varje ny installation, säger Peter Birch-Jensen.

När en brand startar i ett system för batterilagring innebär det stora risker i samband med utrymning av lokalerna, för brandspridningen samt för den brandpersonal som ska bekämpa branden.

– En av de värsta sakerna som kan hända är så kallad termisk rusning då battericellen självuppvärms med brandfarliga gaser som följd. Gaserna kan snabbantända och explodera eller börja brinna. Höga temperaturer, mekanisk påverkan eller felaktig laddning eller urladdning kan vara orsaker till att termisk rusning uppstår i batterierna. Ett batteri som varit involverat i en brand kan även återantända lång tid efter att branden släckts, säger Peter Birch-Jensen.

Krav* på batterilagring i lantbruk och hästverksamhet

  • I första hand ska batterilager placeras i en obrännbar container eller i byggnad endast avsedd för batterilager och utförd i EI 60 där det ska finnas minst en yttervägg.
  • Container respektive byggnad ska vara placerad minst 15 meter från annan byggnad. Placering av batterilager mer än 30 meter från annan byggnad kräver ingen brandsektionering.
  • Dörren ska placeras i yttervägg och uppfylla lägst brandklassning EI 60.
  • Utrymmet får inte placeras i byggnad med djurstall.
  • För batterilager på högst 25 kWh godtas placering i ett separat utrymme i en befintlig byggnad som är brandklassad enligt EI 60, det vill säga kan motstå brand och vara avskiljande i 60 minuter.
  • Second life-batterier är inte tillåtna.

*För lantbruk och djurstallar gäller särskilda regler enligt LBK (Lantbrukets Brandskyddskommitté).

Läs mer här

För ytterligare information kontakta:

Peter Birch-Jensen, lantbruksspecialist på Länsförsäkringar, 073 –964 18 62

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

Bilder

Bilden visar en traktor som plöjer jorden
Länsförsäkringar
Ladda ned bild

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye