Randstad

quiet quitting – så vanligt är det bland svenskarna.

Dela

Quiet quitting, tyst nedtrappning, är en arbetsmarknadstrend som innebär att anställda endast gör det nödvändigaste på jobbet och ingenting mer. Fyra av tio svenskar uppger att de har ägnat sig åt quiet quitting och mest av allt unga, enligt Randstads senaste arbetsmarknadsundersökning Workmonitor, genomförd av Dynata.

Quiet quitting, tyst nedtrappning på svenska, är en trend som fick sitt genomslag i USA men som nu tycks ha etablerat sig även i Sverige. Det handlar inte om att säga upp sig, som namnet antyder, utan att istället stanna på sin arbetsplats och endast utföra det nödvändigaste som arbetet kräver. 

Arbetsmarknadstrenden uppkom på sociala medier efter pandemin, då många arbetade hemifrån och började reflektera över balansen mellan fritid och arbetsliv. 

I rekryterings- och bemanningsföretaget Randstads globala undersökning Workmonitor framkommer det att fyra av tio svenskar (38 %) känner igen sig i fenomenet. Tittar man på de globala siffrorna från undersökningen är motsvarande siffra 31 procent. 

 - Oavsett om man väljer att betrakta quiet quitting som en hälsosam trend eller en indikation på dålig arbetsmoral är det  viktigt att se till medarbetarnas engagemang. Ett större engagemang är positivt både för företagets resultat och tillväxt, såväl som för medarbetarnas välmående. Om du som arbetsgivare upplever ett lägre engagemang är det viktigt att gå till botten med var det brister och vilka åtgärder som krävs för att bryta den negativa spiralen. Det kan till exempel behövas förändring i företagskultur, arbetsbelastning, utvecklingsmöjligheter, ledningsstrategi eller internkommunikation, säger Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad.

quiet quitting vanligare bland unga 

Undersökningen visar även att det är stor skillnad på svar över olika åldrar i Sverige. I åldrarna 25-34 år svarar 45 procent att de någon gång genomfört en tyst nedtrappning. För gruppen 55-67 år är motsvarande siffra 31 procent. 

 - När nya generationer kliver in på arbetsmarknaden behöver arbetsgivare vara observanta på vad som engagerar just dem. Här gäller det att vara påläst – men även intresserad av den nya generationen, säger Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad. 

från undersökningen: 

Har du någonsin gjort något av följande: 

"Quiet quitting" (ett uttryck som innebär att du bara gör det som ditt jobb kräver och ingenting mer).

resultat %



Sverige Globalt
Ja 37,6 % 31,1%
Nej 62,4 % 68,9 %

topplista över länderna som i högst grad ägnat sig åt quiet quitting enligt Workmonitor:

topp 10 av globala länder

1. Indien 56%
2. Hong Kong 43%
3. Polen 43%
4. Rumänien 41%
5. Portugal 41%
6. Sverige 38%
7. Tjeckien 36%
8. Norge 36%
9. Singapore 35%
10. Argentina 34%

Här kan du tal del av Workmonitor 2023.

ladda ner rapporten

om Workmonitor

Undersökningen Workmonitor, som är en av världens största i sitt slag, lanserades 2003 och görs sedan dess varje år globalt på 34 av Randstads nationella marknader. Undersökningen konceptualiserar och mäter gapen mellan vad arbetstagare globalt vill ha och vad de upplever att de får hos sina arbetsgivare. I Sverige genomfördes undersökningen i Dynatas webbpanel under perioden 18 oktober – 30 oktober 2022. Totalt intervjuades 35 000 personer globalt varav 1000 anställda och arbetssökande personer i Sverige i åldrarna 18-67. Panelen är rekryterad utifrån slumpmässiga urval med hänsyn till kvoterna (till exempel region, ålder för att säkerställa en demografisk uppdelning).

Kontakter

Om oss

Randstad är en global ledare för talanger med visionen att vara världens mest rättvisa och specialiserade talangföretag. Som en partner för talanger och genom våra fyra specialiseringar hjälper vi våra kunder att hitta rätt kompetens i en värld som präglas av kompetensbrist. Samtidigt hjälper vi människor att säkra rätt jobb, utveckla relevant kompetens och hitta tillhörighet i arbetslivet.

Med huvudkontor i Nederländerna verkar Randstad på 39 marknader och har cirka 40 000 medarbetare. 2023 stöttade vi 2 miljoner talanger att hitta arbete och genererade en intäkt på 25,4 miljarder euro. Randstad N.V. är noterat på Euronext Amsterdam. För mer information, besök www.randstad.se.

Följ Randstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Randstad

utblick 2025: arbetsmarknaden omformas, AI blir vardag och gig-ekonomin växer.20.12.2024 11:28:08 CET | Debatt

2024 har varit ett år av prövningar. Historiskt hög arbetslöshet, osäkerhet kring den globala ekonomin, snabba teknologiska framsteg och förändrade geopolitiska förutsättningar har påverkat arbetsmarknaden i grunden. Trots detta står talanger och företag fortsatt fast vid de krav och förväntningar som omformat arbetslivet under de senaste åren. Nu står arbetsgivare inför en tid av både möjligheter och utmaningar. För att navigera 2025 krävs anpassning till en värld som präglas av AI, gig-ekonomins utveckling och en arbetsstyrka som blir allt mer värderingsdriven. Politiska förändringar, såsom 24-månadersregeln och höjda lönegolv för arbetskraftsinvandrare, fortsätter också att påverka spelplanen.

Stora könsskillnader i kompetensutvecklingen av AI18.12.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Teknologiska framsteg inom AI utvecklas snabbt, men inte jämlikt. Det visar en global undersökning från Randstad bland 12 000 medarbetare världen över. Resultaten pekar på en oroande utveckling: vi står inför en teknologisk förändring som riskerar att skapa ojämlik tillgång till kunskap och möjligheter – en utmaning som kräver att både företag och medarbetare agerar, säger Nima Astanehdost, vd på Randstad Sverige.

Dags att öppna arbetsmarknaden för alla – inkludering är inte valfritt3.12.2024 10:34:55 CET | Debatt

Trots åratal av samtal om mångfald och inkludering är arbetsmarknaden fortfarande långt ifrån tillgänglig för alla. För personer med funktionsnedsättning är vägen till ett riktigt jobb – inte praktik eller arbete med lönebidrag, utan ett arbete där kompetens värderas på samma villkor – kantad av onödiga hinder. Detta gynnar varken individen, arbetsgivaren eller samhället. På internationella dagen för funktionsnedsatta behöver vi rikta strålkastarljuset mot vad som krävs för en arbetsmarknad där alla kan bidra på riktigt.

Randstad introducerar Talent Center för snabbare och effektivare rekrytering inom bristyrken6.11.2024 13:20:09 CET | Pressmeddelande

För att möta den växande efterfrågan på kvalificerade talanger inom bristyrken lanserar Randstad nu ett Talent Center i Sverige – en plattform som erbjuder snabbare och mer träffsäker matchning mellan talanger och arbetsgivare. Initiativet syftar till att hjälpa svenska företag att säkra rätt kompetens, vilket bidrar till både ökad konkurrenskraft och långsiktig tillväxt på den svenska arbetsmarknaden.

IKEA – sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024.3.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den nygamla vinnaren Ikea har korats till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024. På andra plats hamnar fjolårets vinnare Spotify följt av lastbilstillverkaren Volvo Group. Samtidigt planerar var fjärde att byta arbetsplats inom kort, främst för att öka lönen med anledning av ökade levnadskostnader. Det visar rekryterings- och bemanningsföretaget Randstads årliga Employer Brand Research som bygger på intervjuer med 6423 svenskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye