hälften av svenskarna missar potentialen med LinkedIn.
Varannan svensk använder inte LinkedIn, enligt en Sifo-undersökning som rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad har genomfört. Dessutom är det fler som använder LinkedIn för att hålla sig uppdaterad på kollegor och vänner, än att leta eller söka efter jobb. Randstads rekryteringsexpert har tagit fram sina fem bästa tips på hur du använder LinkedIn för att sticka ut bland andra kandidater.
Jobbportalen och världens största professionella nätverk LinkedIn kan göra arbetslivet enklare. Trots det använder sig varannan svensk (50 %) inte av LinkedIn, enligt Randstads senaste Sifo-undersökning. Det är fler kvinnor än män som inte använder plattformen, 55 procent av kvinnorna jämfört med 45 procent av männen.
Det vanligaste sättet att använda LinkedIn är att hålla sig uppdaterad på kontakter, vänner och kollegor (44 %), enligt undersökningen. Drygt var tredje (39 %) använder det sociala nätverket till att hålla sig uppdaterad inom olika yrkesområden, branscher och företag, 34 procent för att nätverka och 31 procent för att leta eller söka efter nya jobb.
Stora geografiska skillnader
LinkedIn-användandet skiljer sig även om man tittar på olika regioner. I Stockholm (65 %) och i Sydsverige (55 %) används LinkedIn flitigast. De som bor i Småland använder sig minst av plattformen (29 %) följt av norra Mellansverige (38 %) och mellersta Norrland (38 %).
- De som inte finns på LinkedIn idag missar arbetsmarknaden i digital form. Det finns många möjligheter med en digital arbetsmarknad, som kan underlätta för dem som vill ta nästa steg i karriären. Till exempel kan de som inte aktivt hinner söka jobb bli kontaktade av rekryterare eller företag bara genom att finnas där. Arbetsmarknaden blir även större och möjliggör för människor att hitta sitt drömjobb i en annan del av landet eller utomlands, säger Kristin Olofsson, senior rekryteringsspecialist på Randstad.
Här följer 5 tips från Randstads rekryteringsspecialist Kristin Olofsson på hur du får ut det mesta av LinkedIn:
1. Se din LinkedIn-sida som ett digitalt cv
Uppdatera din sida ofta. Komplettera även med information om varje jobb du har haft. Från en rekryterares perspektiv är det till exempel intressant med fem punkter om dina ansvarsområden under varje jobb.
2. Sökordsoptimera din sida
Genom att leta efter sökordsstatistik på Google Trends och få in de orden som folk faktiskt söker på är det fler som hittar till din sida.
3. Var inte rädd för att skapa kontakt med människor du är intresserad av att connecta med
LinkedIn är ett närverksforum och inte kompisforum. Det är därför inte konstigt alls att skapa kontakt med människor du inte känner, men vill få kontakt med. Tvärtom uppfattas det som positivt att du är motiverad och intresserad.
4. Interagera med andra
Kommentera och gilla inlägg som du gillar, men kommentera gärna om du inte håller med också.
5. Skriv inlägg själv för att synas
Att skriva inlägg själv är ett bra sätt att visa vem du är yrkesmässigt, men även värderingsmässigt. Det är riktiga människor bakom skärmarna så var inte rädd att uttrycka vad du tycker och tänker. Det tas oftast emot positivt.
om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 augusti–6 september 2022. Totalt intervjuades 1488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.
Kontakter
Julia EmnellPresskontakt
Tel:+46 705 46 76 00julia.emnell@randstad.seOm oss
Randstad är en global ledare för talanger med visionen att vara världens mest rättvisa och specialiserade talangföretag. Som en partner för talanger och genom våra fyra specialiseringar hjälper vi våra kunder att hitta rätt kompetens i en värld som präglas av kompetensbrist. Samtidigt hjälper vi människor att säkra rätt jobb, utveckla relevant kompetens och hitta tillhörighet i arbetslivet.
Med huvudkontor i Nederländerna verkar Randstad på 39 marknader och har cirka 40 000 medarbetare. 2023 stöttade vi 2 miljoner talanger att hitta arbete och genererade en intäkt på 25,4 miljarder euro. Randstad N.V. är noterat på Euronext Amsterdam. För mer information, besök www.randstad.se.
Följ Randstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Randstad
Kvinnor missgynnas i AI-boomen och får sämre villkor på jobbet6.3.2025 13:28:12 CET | Pressmeddelande
Trots att jämställdhet är en prioriterad fråga på arbetsmarknaden fortsätter kvinnor att halka efter. Randstads undersökningar Workmonitor 2025 och Understanding Talent Scarcity: AI & Equity visar att kvinnor i lägre utsträckning än män begär löneförhöjning och bättre arbetsvillkor – och att de dessutom riskerar att hamna på efterkälken i den snabba utvecklingen inom AI och digitalisering.
Ny undersökning: Svenska arbetstagare kräver balans, gemenskap och utveckling på arbetsplatsen21.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska arbetstagare ställer högre krav än någonsin tidigare. 42 % av svenskarna har aktivt krävt bättre arbetsvillkor, och många är redo att byta arbetsplats om deras behov inte möts. Det visar Randstads rapport Workmonitor 2025 som presenteras idag.
Randstad rankad som den ledande leverantören av HR-tjänster i Dow Jones Sustainability World Index för tionde året i rad.7.1.2025 15:26:46 CET | Pressmeddelande
Randstad har återigen cementerat sin position som ett av världens mest hållbara företag inom HR-tjänster. För tionde året i rad inkluderas Randstad i Dow Jones Sustainability World Index (DJSI), som utvärderar företag baserat på ekonomiska, miljömässiga och sociala kriterier. Randstad rankas som nummer ett inom kategorin Professional Services.
utblick 2025: arbetsmarknaden omformas, AI blir vardag och gig-ekonomin växer.20.12.2024 11:28:08 CET | Debatt
2024 har varit ett år av prövningar. Historiskt hög arbetslöshet, osäkerhet kring den globala ekonomin, snabba teknologiska framsteg och förändrade geopolitiska förutsättningar har påverkat arbetsmarknaden i grunden. Trots detta står talanger och företag fortsatt fast vid de krav och förväntningar som omformat arbetslivet under de senaste åren. Nu står arbetsgivare inför en tid av både möjligheter och utmaningar. För att navigera 2025 krävs anpassning till en värld som präglas av AI, gig-ekonomins utveckling och en arbetsstyrka som blir allt mer värderingsdriven. Politiska förändringar, såsom 24-månadersregeln och höjda lönegolv för arbetskraftsinvandrare, fortsätter också att påverka spelplanen.
Stora könsskillnader i kompetensutvecklingen av AI18.12.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Teknologiska framsteg inom AI utvecklas snabbt, men inte jämlikt. Det visar en global undersökning från Randstad bland 12 000 medarbetare världen över. Resultaten pekar på en oroande utveckling: vi står inför en teknologisk förändring som riskerar att skapa ojämlik tillgång till kunskap och möjligheter – en utmaning som kräver att både företag och medarbetare agerar, säger Nima Astanehdost, vd på Randstad Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum