Diskrimineringsombudsmannen

Afrosvenska elever utsatta för diskriminering

Dela

Afrosvenska elever utsätts för diskriminering i skolan, bland annat i form av trakasserier. Det förekommer också att skolpersonal inte ser, eller väljer att inte se trakasserierna, alternativt inte gör något för att stoppa dem. Afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering är ett av tre tematiska fördjupningsområden i DO:s årliga rapport, Förekomst av diskriminering 2024.

Diskriminering är fortfarande ett stort och allvarligt problem i samhället. Det visar Diskrimineringsombudsmannens rapport Förekomst av diskriminering 2024 som presenteras idag. Minst 500 000 människor upplever sig diskriminerade varje år, men kompletterande undersökningar som DO vägt in i årets rapport indikerar att det kan vara fråga om ännu fler. Diskriminering förekommer inom många områden av samhället.  

Rapporten är DO:s andra årliga rapport där data från olika källor vägs samman för att ge en bild av förekomsten av diskriminering i Sverige.

Fördjupningsavsnittet om afrosvenska elevers utsatthet för rasism och trakasserier bygger på en kvalitativ analys av anmälningar till DO åren 2020–2023 och på information som framkommit i dialogmöten som DO har genomfört med företrädare för organisationer i civila samhället.

– Det är en oerhört allvarlig bild som framkommer i analysen. I anmälningar beskrivs hur elever utsätts för verbala och fysiska kränkningar och om hur skolpersonal förminskar problemen och i vissa fall skuldbelägger de drabbade eleverna, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

DO:s analys visar att skolor brister i sin lagstadgade skyldighet att utreda och åtgärda trakasserier. 

DO:s rapport visar också att diskriminering av elever med funktionsnedsättning är ett fortsatt stort problem. Diskrimineringen kan se ut på många olika sätt. Det handlar till exempel om att elever inte får det stöd eller de anpassningar som de behöver, eller att skolans fysiska miljö inte anpassas för elever med funktionsnedsättning. Trakasserier som har samband med funktionsnedsättning är ett annat problem som beskrivs i många anmälningar till DO.

För att förbättra situationen i skolan rekommenderar DO att regeringen beslutar om ett kunskapslyft för skolhuvudmän och skolpersonal, med fokus på diskriminering och diskrimineringslagen. Syftet bör vara att skolor bättre ska kunna förebygga, identifiera och vidta åtgärder mot diskriminering.

DO föreslår också att det görs en uppföljning av det samlade skyddet mot diskriminering och hatbrott i skolan.

– Trots att diskrimineringslagens förbud mot trakasserier och brottsbalkens bestämmelser om hatbrott till viss del hänger ihop, och till viss del överlappar varandra, saknas en sammanhållen och systematisk uppföljning. Det innebär att det saknas en helhetsbild av utsattheten hos grupper eller individer som utsätts för både diskriminering och hatbrott, säger Lars Arrhenius.

Ett tredje fördjupningsområde i rapporten handlar om åldersdiskriminering. Avsnittet visar bland annat att såväl yngre som äldre personer är utsatta för åldersdiskriminering, inte minst i arbetslivet.

I samband med att rapporten publiceras skriver DO till regeringen och lämnar ett antal rekommendationer på åtgärder.

– Att så många människor fortfarande varje år upplever sig vara utsatta för diskriminering är ett underbetyg för en demokratisk rättsstat som Sverige. DO:s rapport visar på sådana brister i skyddet mot diskriminering att det behöver vidtas åtgärder här och nu, säger Lars Arrhenius.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

Region Skåne diskriminerade pojke i samband med bussresor17.10.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande

En pojke som använder rullstol har vid upprepade tillfällen diskriminerats när han har försökt åka buss med Skånetrafiken. Vid minst 14 tillfällen under två års tid har busschaufförer antingen nekat att hjälpa pojken med bussens lift, eller så har chauffören saknat kunskap om hur man använder liften vilket har medfört att liften inte har kunnat användas. Pojken har vid flera tillfällen tvingats att krypa ombord på bussen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye