Hushållen tar över som motor i ekonomin – men industrin bjuder på motståndskraft
Konjunkturinstitutets senaste barometer visar att hushållens optimism fortsätter att öka, medan industrin bjuder på oväntad motståndskraft. – Med avtagande inflation och sänkta räntor som positiva faktorer börjar hushållen ta över som drivkraft för ekonomin. Samtidigt ställs svenska industriföretag inför hårdare konkurrens och minskad efterfrågan på exportmarknader framöver, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.
Den ekonomiska balansen i Sverige förändras. Konjunkturinstitutets barometerindikator för november landar på 97,2, en uppgång från oktobers 93,6. Uppgången är bred och hushållens optimism ligger nu på sin högsta nivå sedan december 2021. Samtidigt förbättrades signalerna från industrin, vilket är betryggande.
– Att hushållen nu tar över som motor i ekonomin är naturligt, givet att inflationen faller och Riksbankens räntesänkningar börjar verka. Det ger hushållen utrymme att öka sin konsumtion, vilket är en förutsättning för att konjunkturen ska stabiliseras, säger Alexandra Stråberg.
Industrin visar motståndskraft
Barometerns konfidensindikator för tillverkningsindustrin ökar till 95,8 i november, vilket tyder på att företagens pessimism avtar – tvärtemot förväntningarna.
– Även om läget inom industrisektorn fortsatt är sämre än normalt, så är det mycket glädjande med att pessimismen minskade i november. Det går delvis på tvärs med motsvarande mätningar nere på kontinenten, säger Alexandra Stråberg.
Hushållen ser ljusare på ekonomin
För hushållen innebär en kombination av fallande inflation och sänkta räntor att pressen på privatekonomin lättar. Konfidensindikatorn för hushållen stiger till 102 i november, och optimismen ligger nu över det historiska genomsnittet.
– Det är positivt att hushållen känner sig tryggare. Deras roll som drivkraft i ekonomin är central för att den svaga konjunkturen ska vända. Men trots den ökade optimismen är hushållens konsumtion fortfarande mer återhållsam än normalt när det gäller större inköp som bilar och bostadsrenoveringar. Här krävs sannolikt ytterligare tid för att trenden ska vända helt, säger Alexandra Stråberg.
Naturligt skifte i ekonomin
Konjunkturbarometerns resultat bekräftar att svensk ekonomi är inne i ett naturligt skifte där hushållen börjar ta över efter att industrin hållit emot under en lång period av utmaningar.
– Det är bra att vi redan ser en expansiv finanspolitik för 2024 och att Riksbanken sänker räntorna snabbt. Det ger ekonomin förutsättningar att balansera det här skiftet, säger Alexandra Stråberg.
Nyckelord
Kontakter
Alexandra StråbergChefekonom, Länsförsäkringar
Tel:070-345 61 35alexandra.straberg@lansforsakringar.seLänsförsäkringars presstjänst
Tel:08-588 418 50press@lansforsakringar.seBilder
Länkar
Om länsförsäkringsgruppen
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.