Länsförsäkringar

2025: Löneväxling slår populära sparformen ISK

Dela

Trots en skattebefrielse på ISK näste år på belopp upp till 150 000 kronor har LFs pensionsekonom Trifa Chireh genom en uträkning kommit fram till att löneväxling kan vara en mer lönsam sparform än den populära sparformen ISK. – Uträkningen visar att löneväxling ger 34 procent högre utbetalning per månad jämfört med ISK, vilket kan ge tusenlappar mer per månad, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på LF.

Höginkomsttagare som kommer över gränsen för statlig inkomstskatt 53 600 kronor per månad år 2025 bör överväga löneväxling

-Vår uträkning visar att löneväxling trots allt ger högre avkastning. Anledningen till det är en låg beskattning i kombination med uppskjuten skatt, vilket gör att löneväxling går vinnande ur jämförelsen. Men ISK är ändå en gynnsam sparform som passar den som inte kan löneväxla, särskild nu när ett skattefritt belopp införs och den årliga skatten sänks, säger Trifa Chireh.

När skatten på ISK och Kapitalförsäkring sänks till noll för belopp upp till 150 000 kronor nästa år, och ytterligare 150 000 kronor året därpå samt en lägre årlig skatt, finns det goda skäl att granska om löneväxling fortfarande är en lönsam sparform för höginkomsttagare. Länsförsäkringars pensionsekonom har därför räknat ut och jämfört löneväxling med de populära sparformerna Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF). Löneväxling innebär att löntagare avstår från en del av lönen och i stället utökar sin tjänstepension, som kan tas ut tidigast från 55 års ålder.

Exempel: Om löneavdraget, som går till löneväxling, är 2 500 kronor i månaden kan det jämställas med att en summa på 1 800 kronor av skattade pengar placeras i ISK. Efter 16 års sparande skulle tjänstepensionsutbetalningen, efter att ha inkomstbeskattats med 30 procent, uppgå till 4 400 kronor i månaden under 10 år. Det kan jämföras med sparandet ISK som ger 2 900 kronor per månad. Det innebär att löneväxlingen ger 1 500 kronor mer per månad under 10 års tid. I båda fallen antas en årlig real avkastning på 5 procent.

Sparform

Månadsutbetalning efter 16 års sparande, kr*

Löneväxling, uttag efter inkomstskatt

4 400

Investeringssparkonto, ISK

2 900

Förutsättningar: Nettosparande 1800 kr/mån, motsvarar löneavdrag på 2500 kr i löneväxling. 5 procent i årlig avkastning. Arbetsgivaren skjuter till 6 procent vid löneväxling. Årlig schablonskattskatt ISK, 1,09 procent. På tjänstepension 0,37 procent. * Kapitalet tas ut under 10 år. Utbetalningen från löneväxling är baserad på kommunalinkomstskatt.

Fakta om löneväxling
För många höginkomsttagare kan löneväxling vara en attraktiv lösning för att undvika att mer än hälften av lön över brytpunkten för den statliga inkomstskatten på 53 600 kronor per månad nästa år försvinner i skatt. När du sedan går i pension finns det goda chanser att skatten blir 30 procent i stället för de cirka 50 procenten som höginkomsttagare betalar idag.  Dessutom är avkastningsskatten lägre för pensionssparande än för andra sparformer och arbetsgivaren kan ofta skjuta till ytterligare 6 procent av det belopp som löneväxlas, eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön.

 

Så många i landet kan löneväxla

  • Riket kvinnor: 196 552
  • Riket män: 423 652

 

För- och nackdelar med löneväxling

Fördelar

Inkomstskatten ofta lägre vid uttag än vid löneavdrag, vilket ger en skattevinst.

Arbetsgivare skjuter många gånger till 6 procent av belopp som löneväxlas, eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgift på lön.

 Nackdelar

Sparandet i tjänstepension är låst för uttag till 55 år ålder.

Förutsätter inkomst över brytpunkt för statlig skatt, cirka 53 600 kronor per månad, år 2025.

Alla arbetsgivare erbjuder inte löneväxling.

Ovisshet om inkomstskattens storlek vid uttag

Fakta ISK och Kapitalförsäkring

Den skattefria grundnivån för sparande kommer gälla på investeringssparkonto och kapitalförsäkring.

Du kan göra skattefria omplaceringar mellan fonder och värdepapper och du slipper deklarera för affärerna. Man kan däremot inte kvitta vinst mot förlust. Sparandet är inte bundet och det utfallande beloppet är skattefritt.

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på LF. Tel. 073–094 28 52
LFs pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye