Länsförsäkringar

Ny prognos från LF: ”Riksbanken måste gå längre för att trygga återhämtningen”

Dela

Lågkonjunkturen börjar släppa greppet om svensk ekonomi, men återhämtningen riskerar att bli onödigt svag. Länsförsäkringars senaste prognos visar att våren kommer tidigt i svensk ekonomi, men en mer expansiv penningpolitik kommer behövas – särskilt då globala risker kan sätta käppar i hjulen.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg
Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg

Vändningen i ekonomin har tagit längre tid än väntat, men håller nu på att ta form. Länsförsäkringar räknar i sin senaste prognos med att svensk tillväxt ökar till 2,0 procent under 2025 och 2,8 procent under 2026. Men riskerna är förhöjda. 

– Tack vare reallöneökningar, skattesänkningar och sjunkande bolåneräntor kommer hushållen driva återhämtningen framöver. Samtidigt väntas exporten hålla emot trots osäkerhet kring global handel som har aktualiserats i och med Donald Trumps uttalanden kring både fler och högre handelshinder, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar och fortsätter:

– Dessutom har vi en alltmer besvärlig situation i Europa där flera av länderna brottas med svag tillväxt, växande skulder och instabil politisk miljö. Det gör att vi kan förvänta oss en utmanande tillväxtresa de kommande åren.

För att trygga återhämtningen, anser Länsförsäkringar att Riksbanken behöver sänka räntan mer än deras egna prognoser visar. Det vill säga till lägre än 2,25 procent.

– Riksbankens nuvarande plan att stanna strax över två procent räcker sannolikt inte. Det riskerar att hålla tillbaka återhämtningen i onödan. Med låg inflation och fortsatt osäkerhet i omvärlden är en ränta på 1,5 procent mer i linje med vad ekonomin troligtvis behöver, säger Alexandra Stråberg.

Trots att ekonomin långsamt återhämtar sig, väntas arbetslösheten bara sjunka marginellt, från dagens 8,4 % till 7,5 % i slutet av 2026.

– Det är problematiskt att arbetslösheten inte sjunker mer. Det är bland annat ett kvitto på dålig matchning på arbetsmarknaden. Men det speglar också att återhämtningen blir mer försiktig än vi är vana vid, och påverkan på jobben har faktiskt varit mindre den här gången än vid tidigare lågkonjunkturer, säger Alexandra Stråberg.

Utöver inhemska utmaningar finns betydande risker i omvärlden. Ökad protektionism, en potentiell upptrappning av handelshinder under Trump-administrationen och den långsamma tillväxten i Europa skapar osäkerhet.

– Sverige är en liten exportberoende ekonomi och vi är sårbara för global osäkerhet. Det här är faktorer som kan bromsa återhämtningen ytterligare. Det kommer ta tid att återställa ekonomin efter nästan tre års stagnation. Vi räknar med att konjunkturen är i balans först i slutet av 2026, säger Alexandra Stråberg.

Bilaga: Makroekonomiska prognoser 2023–2026

Kontakter

Bilder

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg
Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye