SBAB Bank

Trots starkare ekonomi och dubbelsänkning av Riksbanken håller bostadsägarna stenhårt i plånboken

Dela

Bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Fler anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever en försämring. Andelen som säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna har halverats jämfört med i våras. Trots det håller bostadsägarna stenhårt i plånboken. Riksbankens dubbla räntesänkning verkar, än så länge, ha en mycket begränsad effekt på konsumtionen. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer efter räntesänkningarna. 27 procent anger att de i stället kommer att spara eller amortera mer. Detta visar Boägartempen från SBAB.

Riksbankens dubbla räntesänkning i november verkar, än så länge, inte ha någon större effekt på bostadsägares konsumtion. 68 procent säger att dubbelsänkningen inte påverkat dem, vare sig i deras sparande eller konsumtion. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer, medan 27 procent kommer att spara (21 procent) eller amortera (6 procent) mer.
Riksbankens dubbla räntesänkning i november verkar, än så länge, inte ha någon större effekt på bostadsägares konsumtion. 68 procent säger att dubbelsänkningen inte påverkat dem, vare sig i deras sparande eller konsumtion. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer, medan 27 procent kommer att spara (21 procent) eller amortera (6 procent) mer.

Enligt SBAB:s halvårsvisa undersökning Boägartempen märks en positiv förändring i privatekonomin hos de som äger sitt boende. De flesta bostadsägare (52 procent) upplever att deras ekonomiska situation är ungefär lika dan nu som för ett halvår sedan. Det är samtidigt fler (28 procent) som anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever att den har försämrats (19 procent). 

- Trots fortsatt stora ekonomiska utmaningar det senaste året, ser vi nu tydliga tecken på stabilisering och till och med förbättring för många hushåll. Detta tyder på en viss motståndskraft hos bostadsägare och är en indikation på att de värsta ekonomiska påfrestningarna börjar avta, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

När räntorna skenade för ett par år sedan tvingades en del hushåll ta av sina sparpengar för att betala sina bolåneräntor. Nu ser situationen bättre ut. Fyra (4) procent säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna vilket är en halvering jämfört med i våras. Trots en ljusare ekonomi oroar sig samtidigt var femte person (22 procent) för att inte klara av att betala sina räkningar varje månad. Kvinnor och unga i åldersgruppen 18–34 är tydligt mer oroliga än män och äldre.

- Kvinnliga bostadsägare och även yngre personer över lag är tydligt oroligare över sin ekonomi än män och äldre. Det bottnar troligen i att yngre oftare har högre lån i förhållande till inkomsten än äldre, och kvinnor har lägre inkomster än män, säger Robert Boije.

De flesta bostadsägare förväntar sig en lägre ränta framöver. Var fjärde person tror att den rörliga bolåneräntan kommer att ligga under 3 procent om ett halvår, vilket kan jämföras med 3,2 procent i SBAB:s senaste ränteprognos. Den yngre åldersgruppen ligger lite högre än äldre i sina ränteförväntningar. 

- Det har funnits en oro för att särskilt yngre hushåll, som inte har varit med om höga räntor tidigare, kan ha orealistiskt låga förväntningar på kommande räntenivåer vilket i så fall skulle kunna göra att de drar på sig för höga skulder. Vår undersökning pekar snarare på att de yngre – åtminstone nu – har lite högre ränteförväntningar än genomsnittet för de äldre, säger Robert Boije.

Begränsad effekt av Riksbankens räntesänkning

Riksbankens dubbla räntesänkning i november verkar, än så länge, inte i någon större utsträckning ha påverkat bostadsägares ekonomiska beteende. 68 procent anger att dubbelsänkningen inte påverkat dem, vare sig i deras sparande eller konsumtion. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer, medan 27 procent kommer att spara (21 procent) eller amortera (6 procent) mer. 

- Bostadsägare med stora lån är de största vinnarna av räntesänkningarna men vår undersökning visar att man ännu inte vågar ropa ”hej”. De senaste årens höga inflation och räntor har grävt djupa hål i mångas plånböcker. Vi får nog räkna med att det kommer dröja en bit in på nästa år innan Riksbankens sänkningar får tydlig effekt och konsumtionen tar fart, säger Robert Boije. 

Trump påverkar svensk ekonomi negativt

Valet av Donald Trump som USA:s nästa president har fått många att rynka på pannan – så även bostadsägarnas. 2 av 3 bostadsägare tror att Sveriges ekonomi kommer att påverkas negativt med Trump vid makten. Bara 1 av 10 är av motsatt mening. 

- Enligt flera bedömare kan Trumps återkomst till presidentposten leda till en mer protektionistisk handelspolitik, vilket kan resultera i högre tullar och minskad export till USA. Detta är förstås särskilt oroande för Sverige som ett litet exportberoende land. Trumps politik kan också förväntas leda till ökad inflation i USA och högre räntor både där och globalt. Det är tydligt i vår undersökning att allt detta också starkt präglar bostadsägarnas syn, menar Robert Boije. 


Om undersökningen:

Enkätundersökningen Boägartempen genomförs två gånger om året av Verian, f.d.Kantar, på uppdrag av SBAB. Den senaste undersökningen genomfördes den 19–25 november 2024. Drygt 1 100 individer som äger sitt boende deltog i undersökningen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 295 000 och 669 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 033. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Sjunkande boprisförväntningar hos bostadsägarna17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Trots låg inflation och fallande räntor samt besked från Riksbanken om troliga ytterligare styrräntesänkningar framöver sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka i november jämfört med i augusti. Det är dock fortfarande en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 55 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor.

Budpremierna tillbaka på normal nivå igen – så även antal budgivare på lägenheter13.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att stiga i november. Budpremierna är tillbaka på normal nivå igen för både hus och lägenheter, och även antalet budgivare på lägenheter. I samtliga tre storstadslän är det fortfarande en bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är antalet återpublicerade bostäder, utbudet och försäljningstiderna.

Trend mot underskott på nya bostäder i Sverige5.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Efterfrågan på nya bostäder, uppskattad utifrån hushållens betalningsförmåga, visar att det under årets tredje kvartal i genomsnitt var balans mellan efterfrågan på och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. Trenden pekar överlag mot underskott men ser olika ut i olika delar av landet. I Storstockholm råder redan underskott på villor. I flera kommuner och regionstäder finns kvarvarande obalanser med både över- och underskott. Den branta nedgången i antalet påbörjade bostäder har gjort att det stora utbudsöverskottet i till exempel Järfälla och Täby har minskat påtagligt. Trots en relativt sett starkare efterfrågan i förhållande till utbudet, syns ännu ingen påtaglig ljusning i försäljningen av nya bostäder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye