Breda ökningar av läromedelsinköpen ger minskade klyftor

Dela

Den senaste Läromedelsbarometern, som i brist på offentlig statistik är Sveriges enda sammanställning av läromedelsinköpen i Sverige, visar att svenska kommuner rekordköpte läromedel under 2023, också inflationsjusterat. Dessutom visar undersökningen att ett trendbrott skedde under förra året – med minskad ojämlikhet och att mindre kommuner kommit i kapp de större. Trots detta är klyftorna fortsatt stora mellan de kommuner som satsar mycket respektive lite på läromedel.

Läromedelsbarometern är en årlig sammanställning av inköpsstatistik för läromedel för årskurserna 1-9, som tas fram av Läromedelsföretagen utifrån data från distributören Läromedia samt Göteborgsregionens kommunalförbund (GR). Undersökningen omfattar kommunala skolhuvudmän.

Årets undersökning, som analyserat statistik för 2023, visar att en strukturell förändring skedde under förra året. För första gången sedan 2015 kan ett breddlyft synas i siffrorna – det vill säga att medianinköpen ökade och att golvet för hur mycket kommunerna satsar höjdes markant.

– Diskussionen om att det är viktigt med läroböcker i skolan har uppenbart lett till att eleverna fått fler läromedel. Riks- och kommunpolitiker har visat att de kan omsätta ord till handling och det är viktigt för undervisningens kvalitet och elevernas kunskapsutveckling, säger Stefan Persson, ordförande Läromedelsföretagen.

I genomsnitt satsade svenska kommuner 1165 kronor per elev på läromedel under 2023. Inflationsjusterat har läromedelssatsningarna ökat med 25 procent på tre år. 

Minskad ojämlikhet, men fortsatt stora klyftor
Redan 2021 inträffade ett trendbrott, med ökade satsningar på läromedel som hållit i sig årligen. Läromedelsinköpen befinner sig nu på en strukturellt högre nivå än för fem år sedan, också om man räknar in inflationen. Under 2023 skedde också ett annat skifte, som består i att mindre kommuner, pendlingskommuner och landsbygdskommuner tog in på storköparna i storstadsregionerna. 

– Vi ser en tydlig skillnad i årets undersökning där medelstora och små kommuner satsade betydligt mer på läromedel. Förmodligen är detta en effekt av statsbidraget till inköp av läromedel som kom förra året, de statliga pengarna har helt enkelt gett de lite mindre kommunerna möjlighet att komma ikapp med läromedelsinvesteringarna, säger Stefan Persson.

Samtidigt skiljer det fortsatt kraftigt mellan de kommuner som satsar mycket, och de kommuner som satsar lite. Ojämlikheten innebär att elevers tillgång till läroböcker till stor del avgörs var i landet en elev går i skolan.

– Även om det går åt rätt håll och botten har lyft sig så är de stora klyftorna fortsatt oroande. Vi måste också komma ihåg att svenska elever även fortsatt har sämre läromedelstillgång än eleverna i både Finland och Norge, så resan har bara börjat och det är en bra bit kvar till målet att alla elever ska ha en lärobok per ämne, avslutar Stefan Persson.

Fakta: Slutsatser från Läromedelsbarometern
-    Läromedelsinköpen har ökat med 25 procent på tre år i reala tal.
-    I genomsnitt köptes läromedel för 1165 kr per elev under 2023.
-    Andelen kommuner som köper läromedel för mer än 1000 kronor har dubblerats – men 73 procent av Sveriges kommuner lägger mindre än en procent av totalkostnaden för skolan på läromedel.
-    Positiv trend med mer läromedel, men fortsatta klyftor geografiskt och mellan kommuner.
-    De geografiska skillnaderna minskar samtidigt – mindre kommuner knaprar in på storstäderna. En övergripande utjämning har skett mellan kommungrupper. Det är ett tecken på att de geografiska skillnaderna minskade under 2023.
-    En inflationsjusterad analys visar också att klyftorna minskat och att lägstanivån höjts väsentligt.
-    Statsbidraget för inköp av läromedel kan ha bidragit till de minskade skillnaderna – bidraget kan ha inneburit ett stöd för mindre kommuner att öka sina inköp
-    Sverige köper fortfarande färre läromedel än Norge och Finland – men mer än Danmark.
-    Statlig statistik behövs fortsatt för att följa läromedelstillgången.
-    Läromedel används fortfarande inte som ett verktyg i skolans kompensatoriska uppdrag för att kompensera socioekonomiska skillnader.
-    Munkfors kommun satsade mest på läromedel per elev under 2023 och Göteborg är Sveriges bästa läromedelskommun över tid. 

Lista över de 10 kommuner som köpte mest läromedel under 2023 (summa per elev)

  1. Munkfors kommun    2270 kr
  2. Göteborgs kommun    2126 kr
  3. Ljusnarsbergs kommun    2124 kr
  4. Pajala kommun     1984 kr
  5. Töreboda kommun    1979 kr
  6. Ragunda kommun    1919 kr
  7. Ljusdal kommun    1883 kr
  8. Övertorneå kommun    1857 kr
  9. Överkalix kommun    1853 kr
  10. Hällefors kommun    1839 kr


Läs mer på Läromedelsföretagarnas hemsida och få tillgång till statistik om enskilda kommuner

Kontakter

Bilder

Utveckling av läromedelsinköp 2015-2023
Utveckling av läromedelsinköp 2015-2023
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Läromedelsföretagen är en branschorganisation med 18 medlemsföretag som står för utgivning av majoriteten av skolans läromedel och en betydande del av högskolans kurslitteratur.

Tillsammans verkar vi för att lärare ska få bättre förutsättningar att undervisa och elever och studenter att nå högre kunskapsresultat, i förskola, grundskola, gymnasieskola, komvux, SFI, universitet, högskola och folkbildning.

Vi för dialog och samverkar med skolmyndigheter, huvudmän och organisationer. Vi är huvudorganisation i Bonus Copyright Access och tillhandahåller branschstatistik.

Följ Läromedelsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läromedelsföretagen

Oroväckande utveckling – skolhuvudmännens inköp av läromedel motsvarar inte regeringens ambitioner30.10.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny statistik från Läromedelsföretagen visar att skolhuvudmännens inköp av läromedel inte motsvarar regeringens ambitioner. Om det inte blir en större ökning under fjärde kvartalet är det tydligt att regeringens satsning på extra läromedel inte får avsedd effekt. I förlängningen riskerar skolorna att bryta mot lagen om elevernas rätt till läromedel, som träder i kraft den 1 juli 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye