Sjunkande boprisförväntningar hos bostadsägarna
Trots låg inflation och fallande räntor samt besked från Riksbanken om troliga ytterligare styrräntesänkningar framöver sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka i november jämfört med i augusti. Det är dock fortfarande en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 55 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor.
Majoriteten tror på stigande bostadspriser – men förväntningarna har dämpats
SBAB har, via Verian (Sifos webbpanel), frågat drygt 1 000 bostadsägare vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver (se tabell 1). Indextalet HPE (Housing Price Expectations) som fångar prisförväntningarna på ett års sikt är positivt (se diagram 1). Resultatet visar att 55 procent av de svarande tror på stigande priser medan 5 procent i stället tror på fallande priser och 27 procent på stillastående priser. Fyra av fem av de som tror på stigande priser tror att de stiger med maximalt 5 procent. Bland de som tror på stigande priser hänvisar de flesta till fallande räntor som motiv till detta. Bland det fåtal som i stället tror på fallande priser anges en svag efterfrågan vara det huvudsakliga skälet.
– De flesta bostadsägarna tror i likhet med vår augustimätning på stigande bostadspriser det kommande året och anger som huvudskäl till detta sjunkande räntor. Däremot har optimismen dämpats påtagligt trots att vi nu ser mer säkra tecken på varaktigt låg inflation och besked från Riksbanken om troliga ytterligare styrräntesänkningar, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Bland gruppen som tror på fallande bostadspriser har det skett en omsvängning av huvudskälet till detta från stramare kreditregler till minskad efterfrågan. Troligen har den aktuella utredningen om höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav bidragit till detta, säger Robert Boije.
På tre års sikt är det 64 procent som tror på stigande priser, varav merparten tror på prisökningar upp till 10 procent och ett fåtal på prisökningar över 10 procent. 3 procent tror i stället på fallande priser på samma tidshorisont och 13 procent på stillastående priser. Bland de som tror på stigande priser anger 67 procent sjunkande räntor som ett skäl för detta. Bland det fåtal som tror på sjunkande priser anger en majoritet svag efterfrågan som huvudskäl till detta.
Ingen stor oro kring betydelsen av eventuellt höjda elpriser
Med anledning av den pågående debatten om energiförsörjningen i Sverige har bostadsägarna tillfrågats om i vilken grad de tror att bostadspriserna kan komma att påverkas negativt om elpriserna skulle öka relativt mycket framöver. 18 procent svarar ”i hög grad”, 50 procent ”i mindre grad” medan 12 procent bedömer att det saknar relevans för bostadspriserna.
– Vår undersökning gjordes innan den senaste veckans kraftiga prisuppgång på el i de södra delarna av Sverige och den heta debatten i media kring detta. Det blir intressant att se hur detta kan komma att påverka svaren vid vår nästa mätning, vilket förstås också beror på hur priserna utvecklas under vintern, säger Robert Boije.
Ombytta roller mellan bostadsägare och bostadsspekulanter
När SBAB:s indikator – som utgår från bostadsägarnas prisförväntningar – jämförs med SEB:s, där även boende i andra upplåtelseformer tillfrågats och Erik Olssons indikator, där gruppen bostadsspekulanter tillfrågats, brukar bostadsägarna oftast vara den mest optimistiska gruppen. Just nu verkar dock bostadsspekulanterna tro på större prisökningar framöver än övriga.
– Det ligger nog i sakens natur att bostadsägare i genomsnitt ser mer positivt på bostadspriserna än bostadsspekulanter, även om vi just nu ser det omvända förhållandet. En möjlig förklaring till de ombytta rollerna är att Erik Olssons indikator enbart bygger på tillfrågade spekulanter i storstadsområdena, där vi den senaste tiden sett en mer positiv utveckling på bostadsmarknaden jämfört med riket i stort, särskilt i innerstadsområdena, säger Robert Boije.
Fullständig tabell- och diagrambilaga återfinns i bifogat pressmeddelande.
Förklaring till diagrammet: Visar andelen svarande som tror på stigande minus andelen svarande som tror på sjunkande priser på ett års sikt. SBAB frågar bostadsägare, SEB både bostadsägare och de som hyr. Erik Olsson frågar de som går på bostadsvisningar.
Anm: SBAB Housing Price Expectations (HPE) är en av fyra indexserier som SBAB och Booli tar fram för att brett undersöka temperaturen på bostadsmarknaden. De andra tre är SBAB Booli Housing Market Index (HMI), som mäter läget för nyproduktionen av bostäder, SBAB Booli Housing Price Index (HPI) som mäter den faktiska prisutvecklingen på bostäder utifrån samtliga registrerade bostadsförsäljningar, och Bomarknadstempen som mäter hur enkelt det är att sälja en bostad. De första två indexen publiceras kvartalsvis och de två senare månadsvis.
Om granskningen:
Undersökningen genomfördes 25 – 29 november 2024 av Verian på uppdrag av SBAB. Undersökningen genomfördes online via Kantars Sifopanel. Drygt 1 000 individer (alla bostadsägare) mellan 18–79 år har svarat på frågorna. Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda från panelen. Samtliga redovisade siffror är avrundade till närmsta hela procentenhet och behöver därför inte nödvändigtvis summera till exakt 100 procent.
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
SBAB sänker räntan på rörliga bolån16.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker räntan på bolån med 3 månaders bindningstid med 0,20 procentenheter. Räntesänkningen är främst en följd av sjunkande upplåningskostnader. Förändringen träder i kraft måndagen den 16 december.
Budpremierna tillbaka på normal nivå igen – så även antal budgivare på lägenheter13.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att stiga i november. Budpremierna är tillbaka på normal nivå igen för både hus och lägenheter, och även antalet budgivare på lägenheter. I samtliga tre storstadslän är det fortfarande en bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är antalet återpublicerade bostäder, utbudet och försäljningstiderna.
Trots starkare ekonomi och dubbelsänkning av Riksbanken håller bostadsägarna stenhårt i plånboken11.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Fler anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever en försämring. Andelen som säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna har halverats jämfört med i våras. Trots det håller bostadsägarna stenhårt i plånboken. Riksbankens dubbla räntesänkning verkar, än så länge, ha en mycket begränsad effekt på konsumtionen. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer efter räntesänkningarna. 27 procent anger att de i stället kommer att spara eller amortera mer. Detta visar Boägartempen från SBAB.
Trend mot underskott på nya bostäder i Sverige5.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på nya bostäder, uppskattad utifrån hushållens betalningsförmåga, visar att det under årets tredje kvartal i genomsnitt var balans mellan efterfrågan på och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. Trenden pekar överlag mot underskott men ser olika ut i olika delar av landet. I Storstockholm råder redan underskott på villor. I flera kommuner och regionstäder finns kvarvarande obalanser med både över- och underskott. Den branta nedgången i antalet påbörjade bostäder har gjort att det stora utbudsöverskottet i till exempel Järfälla och Täby har minskat påtagligt. Trots en relativt sett starkare efterfrågan i förhållande till utbudet, syns ännu ingen påtaglig ljusning i försäljningen av nya bostäder.
Fortsatt prisfall på bostäder i november – men det spretade3.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadspriserna sjönk med 1,1 procent i november i Sverige som helhet. Det var dock en splittrad bild. Lägenhetspriserna steg med 0,1 procent medan villapriserna sjönk med 1,6 procent. Lägenhetspriserna föll i tre av sex regioner och villapriserna i fyra av sex. Villapriserna sjönk med nästan 4 procent i Södra Sverige och lägenhetspriserna med strax över 2 procent i Norra Sverige. I de regioner där priserna steg var uppgångarna över lag måttliga. Sammantaget var prisfallet något större för Sverige som helhet med hänsyn tagen till vad som är normalt för säsongen. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum