Avtal 25: Handelns kris den djupaste sedan 90-talet
Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har idag växlat yrkanden och därmed inleds förhandlingarna om nya kollektivavtal för butiksanställda och för arbetare inom lager och e-handel. Oförändrade ingångslöner, bättre möjligheter till individuell löneutveckling och möjlighet att använda en del av ob-ersättningen i butik till andra lönesatsningar är några av Svensk Handels yrkanden.

De fackliga kraven på 4,2 procent i löneökning för ett ettårsavtal är de näst högsta sedan märkessättningens tillkomst för nära 30 år sedan, samtidigt som handelns kris är den djupaste sedan 1990-talet.
– De senaste åren har präglats av en ekonomi i stagnation och fallande volymförsäljning inom handeln vilket resulterat i en markant ökning av konkurser och varsel. Det kommer att dröja innan vi är tillbaka till mer normala förhållanden. Lågkonjunkturen består och omvärldsläget är osäkert. Detta måste ligga i fokus när förhandlingarna nu inleds, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Svensk Handel vill se oförändrade ingångslöner och bättre möjlighet till individuell löneutveckling både för butiksanställda och för arbetare inom lager- och e-handeln.
Oförändrade ingångslöner
Ingångslönen är den lägsta lön som det är tillåtet för en arbetsgivare och en arbetssökande att överenskomma vid en anställning. För en nyanställd 19-åring, utan utbildning eller erfarenhet, är ingångslönen vid heltidsanställning idag 25 243 kronor i butik och 28 225 kronor inom lager och e-handel. Till detta tillkommer ob-ersättningar vid arbete på kvällar och helger.
– Handeln är den vanligaste vägen in på arbetsmarknaden och idag har nästan var fjärde arbetande svensk haft sitt första jobb inom handeln. Höjer vi trösklarna till en anställning för unga ytterligare kommer handeln inte kunna fortsätta vara samma viktiga jobbmotor som idag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.
Bättre möjligheter till individuell löneutveckling
Svensk Handel vill samtidigt förbättra möjligheterna till individuell löneutveckling, bland annat för att fler ska välja att stanna längre inom handeln och utvecklas i branschen.
– Vi vill att arbetsgivarna ska ha större möjlighet än idag att fördela löneutrymmet utifrån bland annat den anställdes ansvar, kompetens och prestation, säger Ola Axelsson.
Använd en del av ob till andra lönesatsningar
Ob-ersättningen är en extra ersättning som betalas vid arbete på kvällar och helger. Svensk Handels yrkande om att använda en del av ob-ersättningen i butik till andra lönesatsningar är inte ett krav på sänkta kostnader.
–Det är en stor andel av lönesumman som styrs enbart av när arbetet utförs. Det finns skäl att se över hur delar av den kan användas för andra lönesatsningar, säger Ola Axelsson.
De avtal som nu ska förhandlas mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund är Detaljhandelsavtalet för butiksanställda och Lager- och E-handelsavtalet för arbetare inom lager och e-handel. Detaljhandelsavtalet, som omfattar över 160 000 anställda, är det största kollektivavtalet på den privata arbetsmarknaden. Tillsammans omfattar de båda kollektivavtalen nära 200 000 anställda. Avtalen löper ut den 31 mars 2025.
Nyckelord
Kontakter
Svensk Handels pressjour
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon på Svensk Handel? Kontakta pressjouren.
Bilder


Dokument
Länkar
Om Svensk Handel
"Vi är en positiv samhällskraft som skapar förutsättningar för handelns företag att nå sin fulla potential"
Svensk Handel är bransch- och arbetsgivarorganisationen som driver handelns frågor för parti-, detalj- och e-handeln. Vi förbättrar villkoren för drygt 9 000 handlare i Sverige. Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen.

Följ Svensk Handel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel
Kraftigt fall i handlarnas framtidstro – oron kring tullar drivande24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Handelsföretagens framtidsutsikter blir allt dystrare. För 40:e månaden i rad uppvisar företag inom dagligvaruhandeln, sällanköpsvaruhandeln och partihandeln en pessimistisk framtidstro. Det stora tappet i april går att härleda till det oroliga omvärldsläget.
Medvind för e-handeln i mars – omvärldsläget oroar23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svensk Handels E-handelsindikator skattar e-handelns omsättning för mars månad till 13,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 11 procent jämfört med mars 2024.
Nina Jönsson föreslås till ny ordförande i Svensk Handel22.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svensk Handels valberedning föreslår att Nina Jönsson vid årsstämman den 15 maj väljs till ny ordförande i Svensk Handels styrelse. Hon ersätter Anders Svensson som varit medlem i styrelsen sedan 2010 och styrelsens ordförande de senaste sju åren.
Godis för nästan en miljard kronor i påsk15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påskveckan är här och handelsföretagen är väl förberedda på ett ökat tryck i butikerna. Totalt väntas försäljningen under veckan uppgå till 8,8 miljarder kronor inom dagligvaruhandeln. Sötsuget kommer också att stillas, då prognosen visar på godisförsäljning för nästan en miljard kronor.
Mildare väder gav modehandeln ett välbehövligt lyft14.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter en längre period av svaga försäljningssiffror återhämtade modebranschen sig något under mars månad. Enligt Svensk Handels Stilindex ökade den totala försäljningen av kläder och skor med 6,5 respektive 9,8 procent jämfört med mars 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum