Ny rapport - Alla mår bättre av mindre alkohol
Minskad alkoholkonsumtion förbättrar individens hälsa och innebär betydande samhällsvinster – det visar resultatet av en ny internationell forskningssammanställning.

Även små förändringar ger resultat hos individer
Att konsumera mindre alkohol leder till bättre fysisk och psykisk hälsa, bland annat genom en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, stroke, cancer och depression. Även minskad konsumtion bland medelkonsumenter kan ha tydliga positiva effekter och bidra till ökad livskvalitet.
”Jag tror att det är få som faktiskt förstår vilken påverkan alkoholhaltiga drycker har på vår hjärnhälsa. En minskad alkoholkonsumtionen kan göra att vi som individer mår bättre, samtidigt som det får en samlad effekt i samhällsekonomiska besparingar. Därför är denna rapport viktig”, säger Joakim Ramsberg som är chef för Forskning och Samhälle på Hjärnfonden.
Minskad konsumtion påverkar samhället positivt
De positiva effekterna syns även på samhällsnivå. När alkoholkonsumtionen sjunker minskar antalet olyckor, våldsbrott och sjukdomsfall, vilket i sin tur avlastar sjukvård och rättsväsende.
Exempel från perioder med minskad konsumtion, som under pandemin, visar på märkbara förbättringar i folkhälsa och trygghet. Till exempel minskade antalet alkoholrelaterade olycks– och brottsfall kraftigt i Sydafrika, Indien och Mexiko under pandemin när konsumtionen av alkohol minskade.
Politiska åtgärder fungerar
Rapporten visar hur politiska åtgärder kan leda till minskad konsumtionen. Till exempel lyfts ett antal förslag som dels minskar tillgänglighet, men också informerar om alkoholens skadeverkningar. Åtgärderna kopplas till en lägre konsumtion på samhällsnivå, och därmed minskade skadeverkningar.
“Rapporten är ett viktigt faktaunderlag för beslutsfattare. Man ska vara ödmjuk för att alkoholkonsumtion är normen, men som denna rapport klargör finns det inget tvivel om att folkhälsan skulle förbättras av en lägre alkoholkonsumtion”, fortsätter Joakim Ramsberg.
Om rapporten
Rapporten är en forskningssammanställning som ingår i rapportserien Alkohol och Samhället. Den är skriven av en oberoende internationell grupp av alkoholforskare på initiativ av flera nordiska och internationella frivilligorganisationer och akademiska organisationer. Läs rapporten här.
Missa inte Hjärnfondens kunskapsnav om alkohol.
Nyckelord
Kontakter
HjärnfondenPress/PR
Tel:+46 8 501 65 599press@hjarnfonden.seBilder

Länkar
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
Hjärnfonden kommenterar nationell strategi mot ensamhet4.3.2025 14:28:55 CET | Pressmeddelande
Ofrivillig ensamhet kan ha en negativ effekt på hjärnhälsan. Därför välkomnar Hjärnfonden strategin mot ensamhet som presenterades förra veckan av regeringen och Folkhälsomyndigheten. Samtidigt återstår frågor om implementering, prioriteringar, och uppföljning.
En hjärnmedveten skola för alla25.9.2024 15:17:08 CEST | Blogginlägg
Fler än en miljon skolelever har återvänt till skolbänken efter sommarlovet. Drygt tio procent av dem lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och många av dem tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Staten och hjärnkapitalet5.9.2024 09:02:27 CEST | Blogginlägg
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med Cykelkraft3.6.2024 15:05:05 CEST | Pressmeddelande
Låg fysisk aktivitet är en av de främsta riskfaktorerna för att drabbas av flera hjärnsjukdomar. I ett led i att uppmuntra till mer fysisk rörelse inleder nu Hjärnfonden ett samarbete med Cykelkraft, som också lanserar kampanjen Cykelminnet, för att få fler svenskar att cykla.
Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga10.5.2024 08:01:36 CEST | Pressmeddelande
Enligt en ny kartläggning kan flera hjärnsjukdomar delvis förklaras av påverkbara riskfaktorer så som låg fysisk aktivitet, rökning och stress. Rapporten visar också att samhällets kostnader för enbart Alzheimer och annan demenssjukdom överstiger de totala kostnaderna för cancer i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum