Gemensamma nordiska förpackningar på engelska
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.

Det har länge varit brist på vissa viktiga läkemedel på de nordiska marknaderna. Varje land representerar en liten och därmed mindre attraktiv marknad. Detta blir särskilt påtagligt och kritiskt när det gäller livsviktiga läkemedel som sällan används och är avsedda för små och specifika patientgrupper.
Första godkända läkemedlen
De nordiska läkemedelsmyndigheterna samarbetar i ett pilotprojekt som startade i januari. Projektet gäller samnordiska förpackningar med engelsk text både på förpackningen och i den tryckta bipacksedeln inuti kartongen.
De två första läkemedlen som nyligen godkänts i detta projekt är:
- Iqtopam (clonazepam), används mot epilepsi
- Mozobil, (plerixafor), används i samband med stamcellstransplantation vid vissa typer av cancer.
– De läkemedel som nu godkänts hanteras av hälso- och sjukvårdspersonal och säljs i låga volymer i Norden. Att ha engelska på vissa förpackningar är genomförbart eftersom det finns digitala bipacksedlar på de nordiska språken. Dessa är alltid uppdaterade och tillgängliga för både patienter och vårdpersonal, säger My Moberg, direktör för Tillståndsverksamheten på Läkemedelsverket.
En viktig möjlighet
Idag används i stor utsträckning samnordiska förpackningar med flera nordiska språk. Men det är inte alltid de fem nordiska språken får plats på en förpackning. Genom att tillåta samnordiska förpackningar med engelsk text för vissa läkemedel som hanteras av hälso- och sjukvården ökar möjligheten att få läkemedlen till den nordiska marknaden. Utmaningen med bristsituationerna har varit särskilt kännbar när det gäller barn, som ofta utgör en mycket liten patientgrupp.
– Att båda dessa godkända läkemedel kan användas till barn och/eller ungdomar visar tydligt på hur viktiga samnordiska förpackningar och digitala bipacksedlar är för att minska vår sårbarhet, fortsätter My Moberg.
Digitala bipacksedlar – alltid uppdaterade
De nya engelskspråkiga förpackningarna kommer troligen inte att nå vårdgivarna förrän i höst. Hälso- och sjukvårdspersonal kan som alltid använda de digitala bipacksedlarna, som är uppdaterade och tillgängliga på respektive nordiskt språk.
Pilotprojektet omfattar bara vissa läkemedel som administreras av sjukvårdspersonal. Läkemedelsföretagen, dvs. innehavarna av försäljningstillstånden, kan ansöka om att delta i pilotprojektet.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vårdkontakt viktig vid humörsvängningar av finasterid eller dutasterid12.5.2025 09:39:09 CEST | Pressmeddelande
Efter en EU-gemensam granskning bekräftar europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC att självmordstankar kan vara en biverkning för finasterid-tabletter och rekommenderar riskminimerande åtgärder. Även om samband mellan självmordstankar och dutasterid inte har fastslagits införs varningar som en försiktighetsåtgärd. PRAC konstaterar också att nyttan med dessa läkemedel fortsatt överväger riskerna för nuvarande godkända användningsområden.
Fortsatt vädjan om att förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation12.5.2025 09:19:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket vädjar fortsatt att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation. Detta med anledning av den globala osäkerheten i tillgången till GLP-1-receptoragonister och för att säkerställa att patienter med störst behov av dessa läkemedel får tillgång till dem.
EMA inleder granskning av chikungunya-vaccinet Ixchiq8.5.2025 08:40:36 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) har påbörjat en granskning av vaccinet Ixchiq efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar hos äldre personer. Vaccinet ska inte användas till personer 65 år och äldre medan granskningen pågår.
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum