Örebro universitet

Ämnen i ingefära kan avslöja ursprunget

Dela

Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats.

Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet.

Metoden som forskarna använt skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.

Närbild på ingefära
Metoden som forskarna vid Örebro universitet använt på ingefära skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.

I labben på Örebro universitet har forskare undersökt elva produkter av färsk och torkad ingefära som köpts in i matbutiker i Sverige och Kroatien. Ursprungsländerna för den tropiska örten var Kina, Indien och Nigeria.

– Vi använde starka syror för att avlägsna allt organiskt material tills vi endast hade kvar lösta metaller och halvmetaller som joner, säger Michaela Zeiner, universitetslektor i kemi vid Örebro universitet.

Forskarnas syfte var att ta reda på förekomsten av viktiga näringsämnen som kalium, kalcium och magnesium, samt skadliga grundämnen som bly, kadmium och arsenik. Totalt undersöktes förekomsten av 29 grundämnen i ingefäraproverna.

Forskarna upptäckte att halterna av de olika grundämnena skilde sig mer i färsk än i torkad ingefära.

– Det beror på att vissa ämnen minskar under torkning och malning genom homogenisering, säger Michaela Zeiner.

Forskarnas modell skulle kunna användas för att bygga en databas över innehållet av grundämnen i olika växter. Modellen skulle kunna bli ett viktigt verktyg för att upptäcka ursprungsbedrägerier inom livsmedelsindustrin.

– Man kan jämföra det med fingeravtryck inom kriminalteknik. Växternas fingeravtryck avslöjar deras ursprung, säger Michaela Zeiner.

Även om halterna av giftiga ämnen som bly, arsenik och kadmium varierade i ingefäran visade samtliga prover på värden under Världshälsoorganisationens gränser. Förutom geografiskt ursprung påverkar jordmån och odlingsförhållanden halterna av grundämnen i den undersökta ingefäran.

Forskarna undersökte även om ingefäran hade kontaminerats av giftiga ämnen från förpackningarna.

– Vi fann ingen överföring av toxiska ämnen från förpackningsmaterialet, säger Michaela Zeiner.

Nyckelord

Kontakter

Michaela Zeiner
michaela.zeiner@oru.se
070-279 29 93

Bilder

Michaela Zeiner utomhus på Örebrop universitet med blommande körsbärsträd i bakgrunden
– Man kan jämföra det med fingeravtryck inom kriminalteknik. Växternas fingeravtryck avslöjar deras ursprung, säger Michaela Zeiner, forskare i kemi vid Örebro universitet.
Jerry Gray/Örebro universitet
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 17 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI, robotik och cybersäkerhet, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye