Ämnen i ingefära kan avslöja ursprunget
Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats.
Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet.
Metoden som forskarna använt skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.

I labben på Örebro universitet har forskare undersökt elva produkter av färsk och torkad ingefära som köpts in i matbutiker i Sverige och Kroatien. Ursprungsländerna för den tropiska örten var Kina, Indien och Nigeria.
– Vi använde starka syror för att avlägsna allt organiskt material tills vi endast hade kvar lösta metaller och halvmetaller som joner, säger Michaela Zeiner, universitetslektor i kemi vid Örebro universitet.
Forskarnas syfte var att ta reda på förekomsten av viktiga näringsämnen som kalium, kalcium och magnesium, samt skadliga grundämnen som bly, kadmium och arsenik. Totalt undersöktes förekomsten av 29 grundämnen i ingefäraproverna.
Forskarna upptäckte att halterna av de olika grundämnena skilde sig mer i färsk än i torkad ingefära.
– Det beror på att vissa ämnen minskar under torkning och malning genom homogenisering, säger Michaela Zeiner.
Forskarnas modell skulle kunna användas för att bygga en databas över innehållet av grundämnen i olika växter. Modellen skulle kunna bli ett viktigt verktyg för att upptäcka ursprungsbedrägerier inom livsmedelsindustrin.
– Man kan jämföra det med fingeravtryck inom kriminalteknik. Växternas fingeravtryck avslöjar deras ursprung, säger Michaela Zeiner.
Även om halterna av giftiga ämnen som bly, arsenik och kadmium varierade i ingefäran visade samtliga prover på värden under Världshälsoorganisationens gränser. Förutom geografiskt ursprung påverkar jordmån och odlingsförhållanden halterna av grundämnen i den undersökta ingefäran.
Forskarna undersökte även om ingefäran hade kontaminerats av giftiga ämnen från förpackningarna.
– Vi fann ingen överföring av toxiska ämnen från förpackningsmaterialet, säger Michaela Zeiner.
Nyckelord
Kontakter
Michaela Zeiner
michaela.zeiner@oru.se
070-279 29 93
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 17 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI, robotik och cybersäkerhet, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Så blir lärare i matematik bättre på att undervisa – tillsammans19.12.2025 07:53:55 CET | Pressmeddelande
Det räcker inte att avsätta tid i schemat för att kollegialt lärande ska fungera och leda till ökad kvalitet i undervisningen – och på sikt till bättre matematikkunskaper hos elever. – Vi måste våga förändra gamla normer, säger Frida Harvey, forskare i matematik vid Örebro universitet.
Adhd i familjen kopplas till ökad risk att begå brott18.12.2025 08:59:23 CET | Pressmeddelande
Personer med adhd har en högre risk att begå brott än personer som inte har adhd. Samma mönster syns hos deras släktingar, enligt en ny studie från Örebro universitet. – Det tyder på att både genetiska och miljömässiga faktorer delade inom familjen kan spela roll, säger forskaren Sofi Oskarsson.
Normer och attityder gör vardagen svårare för äldre lgbq-personer17.12.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Äldre lgbq-personer på särskilda boenden påverkas av heterosexuella normer och andra boendes attityder. Det kan begränsa deras möjligheter att uttrycka sin sexuella identitet. Det visar en ny studie från Örebro universitet.
Örebrostudenter hittar PFAS-relaterat ämne i glögg16.12.2025 11:40:36 CET | Pressmeddelande
Fyra kemistudenter vid Örebro universitet analyserade tolv glöggprodukter som köpts i dagligvaruhandeln. I samtliga prover påvisades mätbara halter av trifluorättiksyra (TFA). Forskare betonar att den hälsomässiga betydelsen är oklar och att mer forskning behövs.
AI-förordning i EU riskerar tappa legitimitet9.12.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Andrew Leyden, rättsvetare vid Örebro universitet, har i en studie granskat EU:s AI-förordning som bygger på tekniska standarder. – Traditionella frågor om rättssäkerhet, ansvar och demokratisk legitimitet får en ny betydelse när tekniska standarder fungerar som ett slags privat lagstiftning, säger han.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum