IQ

7 av 10 oroar sig för någons alkoholvanor – ny tjänst hjälper fler att ta snacket

Dela

En ny undersökning från Novus på uppdrag av IQ visar att 72 procent av svenskarna har oroat sig för en närståendes alkoholvanor och att hela 40 procent är obekväma med att ta upp det. Nu presenteras den nya tjänsten Alkoholsnacket som tagits fram för att hjälpa fler att ta snacket om alkohol.

Alkoholsnacket
Alkoholsnacket

Med den nya tjänsten “Alkoholsnacket” vill IQ hjälpa fler att våga prata om sin oro för någon annans alkoholvanor. Tjänsten, som bygger på evidensbaserad metodik och har utvecklats tillsammans med forskare och experter, erbjuder stöd och råd samt guidar till hur man tar ett första samtal med någon man oroar sig för. 

– Vi vet att de flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det efter att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem. Med andra ord vet vi att snacket har effekt. Så även om det känns jobbigt i stunden är det värt det i längden, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare som deltagit i utvecklingen av verktyget. 

En av tjänstens funktioner är att fånga upp olika tänkbara reaktioner som man kan mötas av när man tar snacket. Men det ger också stöd kring vilka situationer som passar bäst att ta samtalet i. 

– Med Alkoholsnacket vill vi göra det jobbiga samtalet mindre jobbigt. Genom att ge konkreta tips och verktyg för hur man kan lägga upp det. Att ta ett så viktigt samtal är bland det finaste man kan göra, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Tjänsten finns tillgänglig på https://www.alkoholsnacket.se/

Vad gör dig obekväm att prata med någon om hens alkoholvanor?

 

Alla

Män

Kvinnor

Jag känner att jag lägger mig i

51 %

53 %

50 %

Jag vet inte hur jag ska ta snacket

41 %

38 %

44 %

Jag är rädd att personen ska bli sårad

32 %

28 %

35 %

Jag känner inte att jag är bäst lämpad till att ta snacket

28 %

31 %

25 %

Jag vet inte när jag ska ta snacket

19 %

17 %

21 %

Jag känner mig fånig, som att jag överdriver

16 %

14 %

18 %

Flest oroar sig över en vän

IQs undersökning visar att den de flesta oroar sig över är en vän (46 procent), följt av partner (21 procent), förälder (19 procent) eller kollega (14 procent). Men det finns tydliga könsskillnader. Bara var tionde man (11 procent) har oroat sig över sin partner, jämfört med var tredje kvinna (30 procent). 

Kvinnor mer obekväma att ta snacket

Kvinnor är i högre grad än män obekväma med att ta snacket. Närmare varannan kvinna (46 procent), och var tredje man (34 procent) säger sig vara obekväma med att lyfta sin oro. Däremot är det ganska jämnt mellan könen om att faktiskt agera på sin oro och att ta snacket. 60 procent av kvinnorna, och 57 procent av männen har tagit snacket.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 4 015 personer 16 år eller äldre. Fältperiod: 19 maj – 2 juni 2022. Deltagarfrekvens: 61 procent. Läs mer i bifogat faktablad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alkoholsnacket
Alkoholsnacket
Ladda ned bild
Sara Wallhed Finn, Foto: Magnus Fond
Sara Wallhed Finn, Foto: Magnus Fond
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Ett obekvämt samtal med en kompis
Ett obekvämt samtal med en kompis
Ladda ned bild
Ett obekvämt samtal med en kollega
Ett obekvämt samtal med en kollega
Ladda ned bild
Ett obekvämt samtal med sin pappa
Ett obekvämt samtal med sin pappa
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Alkohol är den vanligaste drogen bland unga, även om det dricks allt mindre12.12.2022 15:16:22 CET | Pressmeddelande

CAN:s skolundersökning som presenteras i dag visar att den positiva trenden med minskat drickande bland unga håller i sig. Bland niorna är det 4 av 10 som dricker alkohol, jämfört med 8 av 10 för 20 år sedan. På gymnasiet är det 7 av 10 som dricker i dag jämfört med 9 av 10 år 2004. En trend som gläder IQ, som vill lyfta fram en ungdomsgeneration med ett generellt sett smartare förhållningssätt till alkohol.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum