
Nu går startskottet för MIK-rummet!

F ör att barn och unga ska kunna maximera de möjligheter och minimera de risker som det nya medielandskapet innebär, krävs stöd från vuxna. Lärare och andra i barns närhet måste förstå mediers roll i samhället, vikten av källkritik och hur man kommunicerar och skapar innehåll i digitala medier – så att de i sin tur kan stötta barnen i deras medievardag.
– I MIK-rummet samlar vi fakta, reflektionsfrågor, lektionstips och fördjupningsmaterial för att underlätta för alla som vill lära sig mer om medie- och informationskunnighet (MIK), säger Lena Fagerström, projektledare för MIK-rummet.
– Medie- och informationskunnighet (MIK) har avgörande betydelse idag och kan vara skillnaden mellan att vara delaktig i informationssamhället eller att stå utanför, fortsätter Lena Fagerström. MIK ger både vuxna och unga de kompetenser och färdigheter som behövs för att kunna hantera och orientera sig i det digitala samhället. Det handlar om att kunna tillvarata grundläggande demokratiska fri- och rättigheter.
Det här är startskottet för ett intensifierat MIK-arbete för Statens medieråd under 2014. MIK-rummet är en levande sida som fortlöpande kommer att uppdateras och utvecklas med nytt material riktat till skolor, bibliotek och hemmet.
– Vi ser gärna att fler aktörer som arbetar med medie- och informationskunnighet är med i den fortsatta utvecklingen av MIK-rummet, säger Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd. Det är av största vikt att vi tillsammans arbetar för ökad medvetenhet kring frågorna.
Mer information:
För frågor kring MIK-rummet, kontakta Lena Fagerström , projektledare. För övriga frågor, vänligen kontaktaMartina Högberg , kommunikationsansvarig.
Medie- och informationskunnighet är att:
• förstå mediers roll i samhället
• kunna finna, analysera och kritiskt värdera information
• själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier
Lanseringen av MIK-rummet sker under Safer Internet Day
På Safer Internet Day uppmärksammas barns och ungas internetanvändning i hela Europa och många andra länder runt om i världen. Temat för 2014 är ”Creating a better internet together”. Statens medieråd representerar Sverige i EU-nätverket Insafe och driver ett Safer Internet Centre med finansiellt stöd från EU:s Safer Internet Programme - för en säkrare användning av internet bland barn och unga. Myndigheten samarbetar med BRIS – Barnens rätt i samhället som är formell partner i projektet. Läs mer om Safer Internet Day och Insafe på www.saferinternetday.org och www.saferinternet.org .
För mer information: kontakta Martina Högberg, kommunikationsansvarig, tel: 070-30 88 098, e-post:martina.hogberg@statensmedierad.se
"Citat
"I MIK-rummet samlar vi fakta, reflektionsfrågor, lektionstips och fördjupningsmaterial för att underlätta för alla som vill lära sig mer om medie- och informationskunnighet (MIK)."
Nyckelord
Kontakter
Anna FagerströmPresskontakt
Tel:0707-95 26 26anna.fagerstrom@statensmedierad.seBilder


Om

Box 27204
102 53 Stockholm
08-665 14 60http://statensmedierad.se
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten20.9.2023 15:25:15 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.