Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Statistik på medieanvändningen hos barn 0–8 år

Dela
I dag, den 7 oktober, lanserar Statens medieråd rapporten Småungar & medier 2012/13 , där föräldrar till 2 000 barn mellan 0 och 8 år tillfrågats av Statistiska centralbyrån (SCB) om barnens medievardag och attityder till medieanvändning. Resultatet visar att medieanvändningen ökar och går allt längre ner i åldrarna, att internet ökar mest och att tv fortfarande är störst bland de yngre.
Rapport Småungar & medier
Rapport Småungar & medier

Rapporten Småungar & medier 2012/13 innehåller vid sidan av aktuell statistik även jämförelser av hur medieanvändningen hos barn 0–8 år förändrats sedan 2010. Generellt ökar medieanvändningen och den går också allt längre ner i åldrarna.

Internet ökar mest 
Vid frågor om användning av internet, oavsett hur ofta, visar det sig att en majoritet av 3-åringarna (55 %) och hela 87 % av 6-åringarna gjort detta i insamlingen 2012/13. Den dagliga internetanvändningen har tredubblats både bland 2–4 (från 3 % till 9 %) och bland 5–8 (från 6 % till 17 %) jämfört med 2010. 2010 använde inga barn i undersökningen internet i mobilen, nu använder 8 % av 2–4-åringarna och 10 % av 5–8 åringarna internet i mobilen.

Tv fortfarande störst bland de yngre 
Barn börjar se på tv tidigt och det är den vanligaste medieaktiviteten bland barn från 2 till 8 års ålder. Bland barn under 2 år är bokläsning, eller snarare föräldrars högläsning av böcker, vanligare. Tv-tittandet ligger dock på relativt konstanta nivåer tills barnen når tonåren då tv-tittandet minskar något och internet istället är den populäraste medieaktiviteten.

Könsskillnader i medieanvändningen 
Skillnaderna mellan pojkars och flickors medieanvändning är obefintlig bland de yngsta, men blir allt större med stigande ålder. Det är dock stora skillnader mellan olika former av medier: datorspel och tv-spel är det område där skillnader mellan könen uppträder tidigast och också blir mest påtagliga.

Bland barn 2–4 börjar pojkars och flickors val av spel skilja sig åt och bland 5–8 har de endast ett spel gemensamt på respektive fem-i-topp-lista över de populäraste spelen. Hos de allra yngsta är könsskillnaderna marginella när det gäller frekvens och omfattning för spelandet, men redan bland 5–8 spelar 39 % bland pojkar minst en timme/dag jämfört med 13 % bland flickor.

När det gäller vilka tv-program man föredrar är skillnaderna närmast obefintliga i de yngre åldersgrupperna.

Stor oro, små risker 
Föräldrar oroar sig mer för att barn 5–8 ska råka illa ut på internet i årets undersökning, jämfört med 2010. Det man mest oroar sig för är att de ska komma i kontakt med porr (44 % 2012/13 jämfört med 27 % 2010) följt av att barnen ska kontaktas av vuxna som söker sexuella kontakter (28 % 2012/13, 20 % 2010). Det är dock endast 3 % av 5–8-åringarna uppges av föräldrarna ha kommit i kontakt med porr, och ingen har kontaktats av vuxna i sexuella syften. Tvärtom har andelen barn som inte råkat ut för något alls ökat från 91 % 2010 till 94 % 2012/13. 1 % av barnen 5–8 uppges ha utsatts för nätmobbning.

Läs hela rapporten på www.statensmedierad.se .

För mer information: kontakta Martina Högberg, kommunikationsansvarig, tel: 070-30 88 098, e-post:martina.hogberg@statensmedierad.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rapport Småungar & medier
Rapport Småungar & medier
Ladda ned bild

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye