Länsförsäkringar

8 mars: här lever man mest jämställt i Sverige

Dela
I dag är det den 8 mars och det politiska delmålet om jämställd ekonomi känns fortfarande långt borta. -Det beror inte bara på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten utan också på att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren. Frånvaro från arbetet som följer av föräldraledighet och deltidsarbete innebär en risk att drabbas av försämrad löneutveckling och glastak i karriären. Gör vi ingenting åt detta riskerar vi att generation efter generation kvinnor får sämre livsekonomi än män, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Länsförsäkringars Jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner. Se bilaga för samtliga kommuner i landet och hur de rankas.

Kartläggningen baseras på statistik över de fem variablerna pension, vård av barn (vab), sjukpenning, inkomst och föräldraledighet. Indexet visar att det är stor skillnad mellan olika kommuners ekonomiska jämställdhet och var det är bäst respektive sämst att bo om man är kvinna.

Sorsele i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för kvinnor att bo i. Allra sist, på plats 290, placerar sig Vellinge i Skåne. I bilagan kan du läsa hur samtliga 290 kommuner rankas.

Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det betyder att kvinnor och män ska ha samma ekonomiska självständighet, samma makt och inflytande. De ska även dela arbetet med hem och barn lika.

– Sveriges regering säger sig vara feministisk och vill sätta jämställdhet mellan kvinnor och män i centrum för både det nationella och internationella arbetet. Indexet visar dock att det är långt kvar innan Sverige når målet om ekonomisk jämställdhet mellan könen. Med hjälp av detta index vill vi efterlysa skarpa politiska löften om åtgärder som snabbt kan skapa bättre förutsättningar för kvinnor att leva mer jämställt. Annars riskerar flera generationer kvinnor sämre livsvillkor, säger Emma Persson.

 

De tio kommunerna som placerar sig i toppen

Plats

Kommun

1

Sorsele

2

Övertorneå

3

Ljusnarsberg

4

Överkalix

5

Härnösand

6

Gotland

7

Hjo

8

Berg

9

Tidaholm

10

Strömsund

 

De tio kommunerna som placerar sig i botten

Plats

Kommun

290

Vellinge

289

Danderyd

288

Grästorp

287

Båstad

286

Ydre

285

Arvidsjaur

284

Jokkmokk

283

Haparanda

282

Perstorp

281

Ragunda

 

Så placerar sig de tre största kommunerna i rankingen

Plats

Kommun

22

Stockholm

31

Göteborg

100

Malmö

 

Intressant fakta om jämställdheten i landet

  • När ett par är omkring 27 år skiljer det redan 4 300 kronor i månaden mellan könen. När de är 37 år har den skillnaden ökat till 7 500 kronor i månaden.
  • I en undersökning som Länsförsäkringar genomfört bland unga män svarar var tionde att de ska gå ned i arbetstid när de blir föräldrar. Nästan hälften (48 procent) av båda föräldrarna anser i en annan undersökning att det finns fördomar mot kvinnor som vill gå tillbaka till jobbet tidigare än normen föreskriver och hur vi sedan tar ansvar för det obetalda arbetet i hemmet. Ett föräldraskap som påverkar såväl lön som pension.
  • Att kvinnor har både lägre lön och pension kan ha sin förklaring i stora skillnader i ansvaret för barnen. 2022 tog pappor 30,3 procent av föräldraledigheten och kvinnorna tog ut 69,7 procent. Under 2022 vabbade pappor totalt 3,3 miljoner dagar medan mammor vabbade 5,2 miljoner dagar.

 

Om indexet
Indexet är en sammanställning och ranking av hur mammor och pappor delar på vab och föräldraledighet samt hur mycket det skiljer mellan kvinnor och mäns lön och pension samt hur stor skillnaden är i antal sjukdagar mellan könen. Se mer i bifogad fil.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.
 

Bilder

Dokument

Om

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm

08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye