Vänsterpartiet Malmö

Aktion mot rasprofilering

Dela

Pape Matar Fall reste i somras till Sverige med sin bror Ibra Lo. De hade båda giltiga visa men tvingades ändå sitta i förvar i åtta veckor innan de utvisades sedan till Senegal. Ännu har de inte mottagit ens en ursäkt från den svenska staten. - Det är fortfarande smärtsamt att vi inte ens fått en ursäkt, jag tänker på det varje dag. Men det värmer när jag tänker på alla de som lade mycket tid och pengar på att stötta oss och för att få ut oss, säger Pape Matar Fall. Nu kommer Pape Matar tillbaka till Sverige och Vänsterpartiet Malmö sluter upp för att visa vårt stöd. På fredag den 12/4 klockan 12.00 möter vi och en grupp aktivister honom på Kastrups flygplats för att välkomna och följa med honom till Sverige, fast denna gång med den värdighet han förtjänar.

Pape Matar Fall
Pape Matar Fall

Tillsammans åker vi tillbaka till Malmö genom gränskontrollen. Vi gör också detta för att visa att rasprofileringar inte är enskilda händelser utan kontinuerliga praktiker och något som många av oss utsätts för varje dag.

- Vad är det som hindrar gränspolisen från att behandla mig på samma sätt igen? Och när man väl tagits verkar det inte vara lätt att komma ut. Jag är orolig att det kommer hända mig igen när jag korsar gränsen, säger Pape Matar Fall.

Resan kommer livesändas och ledas av Vänsterpartiet Malmös riksdagsledamot Malcolm Momodou Jallow. Journalister som vill åka med och prata med dem och andra aktivister är välkomna.

 - När människor upprepade gånger pekas ut endast på grund av sin hudfärg och fördomar om dem och utsätts för djup förödmjukelse, trakasserier och diskriminering i en så kallad rättsstat, är det tecken på ett demokratiskt underskott som måste åtgärdas, säger Malcolm Momodou Jallow (V), riksdagsledamot. 

Dagen efter denna aktion, den trettonde april, kommer det hållas ett panelsamtal där Pape kommer berätta sin historia samt diskutera det med andra.

Över hela världen, och hela Sverige, växer protesterna mot den rasprofilering som många av oss möter dagligen.

- Någon slags kompensation hade känts rättvist för mig och min bror för alla de veckor vi var frihetsberövade, men också för alla vänner, familj och olika personer och jurister lade ner tid och pengar på den här processen, säger Pape Matar Fall.

Hur gör man när man utsätts för övergrepp av polis och andra former av så kallat rättsvårdande personal? Hur stöttar vi medmänniskor som utsatts för rasprofilering och andra former av rättsövergrepp? Hur utvecklar vi antirasistisk politik av individuella upplevelser och den ökande kunskap om rasprofilering och annan rasism som finns?

Pape Matar kommer till Malmö och garaget för att berätta om vad som hände honom i somras och vad som hänt efteråt. Evenemanget inleds med ett samtal mellan Pape Matar och Vänsterpartiet Malmös riksdagsledamot Malcolm Momodou Jallow och övergår sedan i ett panelsamtal (paneldeltagare presenteras snart). På slutet ges publiken möjlighet att komma med inspel och frågor.

Bakgrund:

I somras var bröderna Ibra Lo och Pape Matar i Europa för att besöka sin far som bor i Nederländerna. De hade Schengenvisum och beslutade därför att passa på att även besöka sin kusin som bor i Sverige. Men vid den svenska gränsen vid Öresund stoppades de den 24 juli, förhördes och togs omedelbart i förvar.

Deras visum och övriga handlingar var i sin ordning innan den svenska gränspolisen beslutade sig för att förstöra handlingarna. Bröderna satt frihetsberövade i åtta veckor innan de istället för att få skadestånd och bli frisläppta utvisades till Senegal. Än så länge har ingen relevant bevisning för varför de togs i förvar presenterats.

Praktisk information

Aktionen

Namn: Aktion mot Rasprofilering

Plats Kastrups flygplats, plattformen där tåget mot Sverige går.

Datum: 12/4 2019

Tid: 12-13.30

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/638587246554600/

Panelsamtalet
Namn: Panelsamtal om rasprofilering med Pape Matar Fall

Plats Garaget, Malmö (Lönngatan 30, 211 46 Malmö)

Datum: 13/4 2019

Tid:14-16

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1385393074934523/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pape Matar Fall
Pape Matar Fall
Ladda ned bild
Malcolm Momodou Jallow (V) Riksdagsledamot
Malcolm Momodou Jallow (V) Riksdagsledamot
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum