Lärarnas Riksförbund

Aktiv smittbekämpning också i skolan

Dela

I en ny stor undersökning bland våra skyddsombud uppger en fjärdedel av dem att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte följs. Medlemmar vittnar om att undervisningen tillåts pågå i trånga lokaler där det är praktiskt taget omöjligt för lärare och elever att hålla avstånd. Detsamma gäller i trapphus och korridorer.

– Det är inte konstigt att oron är utbredd på skolorna. Nu måste alla huvudmän och rektorer för skolor med elever i åk 7, 8 och 9 i grundskolan, gymnasieskolan och Komvux i samråd med skyddsombuden fatta aktiva beslut om undervisningen ska ske i skolan eller på distans. Huvudspåret måste vara att all verksamhet som kan ske från hemmet också ska ske från hemmet, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

En femtedel av skyddsombuden uppger i undersökningen att det inte ens gjorts några riskbedömningar gällande smittrisker.

– Det här duger inte. Riskbedömningar måste omedelbart genomföras på varenda skola och hållas uppdaterade. Förbudet mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer måste dessutom omfatta vuxna personer i skolan. För vuxenutbildningen innebär det en övergång till distansundervisning eller undervisning i mindre grupper. Därutöver måste undervisning i trånga lokaler med upplevd risk omedelbart snabbavvecklas. Lärare som fortsätter undervisa på sin arbetsplats ska, om de efterfrågar det, också erbjudas kostnadsfria munskydd av arbetsgivaren, säger Åsa Fahlén.

Många skyddsombud uppger att vårens kunskapstapp inte har hanterats på skolorna. Närmare hälften svarar att kunskapstappet hanterats genom att lärare stressar mer för att hinna inom ordinarie arbetstid.

–I våras fick lärarkåren utan förberedelse i många fall samtidigt bedriva både vanlig undervisning, distansundervisning och ofta också täcka upp för sjuka kollegor. Det håller förstås inte. Nu ökar återigen kunskapstappet till följd av nedstängningarna. Det behövs därför mer pengar till skolorna för att så snart förhållandena tillåter det börja fylla igen kunskapstappet. Det kan till exempel handla om att möjliggöra mindre undervisningsgrupper som ger bättre förutsättningar för individuella anpassningar, avslutar Åsa Fahlén.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
10369 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med drygt 90 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum