IQ

Alkohol är den vanligaste drogen bland unga, även om det dricks allt mindre

Dela
CAN:s skolundersökning som presenteras i dag visar att den positiva trenden med minskat drickande bland unga håller i sig. Bland niorna är det 4 av 10 som dricker alkohol, jämfört med 8 av 10 för 20 år sedan. På gymnasiet är det 7 av 10 som dricker i dag jämfört med 9 av 10 år 2004. En trend som gläder IQ, som vill lyfta fram en ungdomsgeneration med ett generellt sett smartare förhållningssätt till alkohol.
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling

– De undersökningar vi gör på IQ visar att hälsa och välmående är en mycket viktig motivationsfaktor till att dricka mindre bland de yngre. Att inte vara bakfull, att träna och att ha en god kost är viktigt. Vi vet även att det är en skillnad på dagens föräldrageneration som exempelvis med tekniska möjligheter har en helt annan möjlighet att ha koll på sina barn och ungdomar, säger Mojtaba Ghodsi, vd IQ. 

Våra undersökningar visar också på att vi kanske har en alkoholkultur i förändring inom den unga generationen. 

– Vi vet exempelvis att avsevärt fler unga i dag tycker att de kan ha minst lika kul utan alkohol och inte minst att de till och med kan tänka sig att avstå från alkohol under ett helt år. I våra undersökningar är det även uppenbart att festande är långt ifrån lika prioriterat i dag jämfört med vad unga tyckte för 20 år sedan, säger Mojtaba Ghodsi.  

Som alla tidigare generationer gör unga det som kompisarna gör. Är normen att inte dricka alkohol så dricks det mindre, och vice versa. En skillnad jämfört med 2000-talets början är att det är vanligare med kompiskretsar där det helt enkelt dricks mindre. 

– Förhoppningsvis tar de unga med sig sina vanor upp i åldrarna. För vi vet historiskt att det är unga vuxna som är den åldersgrupp som dricker mest alkohol av alla svenskar, säger Mojtaba Ghodsi.

Om undersökningen

CANs nationella skolundersökning har genomförts årligen sedan 1971, vilket gör att Sverige har den längsta tidsserien i världen gällande ungas erfarenheter av alkohol, narkotika, tobak, dopning och spel om pengar. Undersökningen riktat sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 (sedan 2004).

https://www.can.se/publikationer/cans-nationella-skolundersokning-2022/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum