Linköpings stift

Allhelgona ger utrymme för ackumelerad sorg

Dela

Årets allhelgona står för dörren och i Linköpings stift kommer långt över hundra kyrkor vara öppna för ljuständning. Nära det dubbla antalet minnesgudstjänster hålls. Det blir minneskonserter och på kyrkogårdar serveras kaffe. Pandemin gör allhelgonhelgen extra viktig i år.

Allhelgonahelg på Risinge kyrkogård (Finspångs församling). Foto: Johan Tell
Allhelgonahelg på Risinge kyrkogård (Finspångs församling). Foto: Johan Tell

- Egentligen fanns behovet av att samlas redan förra året. Men restriktionerna gjorde att vi inte kunde uttrycka och dela vår sorg på samma sätt som vi är vana vid, säger biskop Martin Modéus och menar att man kan tala om ett slags ackumelerad sorg på grund av obearbetade avslut och förskjutna sorgereaktioner.

- Sedan smittspridningen tog fart vårvintern 2020 har många förlorat anhöriga och vänner utan att kunna vara med vid dödsbädden och med begränsade möjligheter att sörja tillsammans med andra. Jag gissar att det är en del av förklaringen till att telefonsamtal och chatt med Jourhavande präst har ökat med 38 procent under den här tiden.

Redan från måndag hålls många kyrkor öppna, ibland med musikinslag och kaffeservering. Från lördagen, Alla helgons dag öppnar ännu fler och minnesgudstjänster och andra gudstjänster avlöser varandra.

I S:t Johannes församling i Norrköping är det inte mindre än fem gudstjänster på Alla helgons dag. Det beror delvis på att man ville vara förberedd på ökad smittspridning och nya restriktioner.

”Mellan de fyra minnesgudstjänsterna och den avslutande andakten med musik håller kyrkan öppet för ljuständning. Vi räknar med att det kommer att passera 700-800 personer under dagen”, säger Peter Knuthammar, församlingskoordinator.

Axplock av händelser i Linköpings stift:
I S:t Petri kyrka i Västervik blir det konsert fredag 5 november 19.00: ” I den stora sorgens famn”.

Tänd ljus och sätt dig i en bänk i den varma kyrkan. Vila i en stund av musik och tankar som berör allhelgonahelgens starkaste känslor - sorg, saknad och kärlek.

I Aneby öppnas Capella Omnia för ”Vila, växa, rusta” – en stund för stillhet och eftertänksamhet med fiolmusik och diktläsning. Lördag 6 november 14.00-14.30 samt 16.00-16.30.

På kyrkogårdarna i Kinda pastorat finns medarbetare tillgängliga för samtal under lördagen och söndagen. Ljus- och lyktförsäljning.

I Linköping hålls barn- och familjeinriktade gudstjänster på griftegården Lilla Aska (Ljusets kapell) lördag 6 november 14.00 och i Berga kyrka lördag 6 november 15.00.

Kontakt:
Katarina Sandström Blyme, pressekreterare
0705-18 21 29
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Allhelgonahelg på Risinge kyrkogård (Finspångs församling). Foto: Johan Tell
Allhelgonahelg på Risinge kyrkogård (Finspångs församling). Foto: Johan Tell
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Pilgrimsvandringen är i Malmö20.8.2021 08:41:24 CEST | Pressinbjudan

Idag är det tre år sedan Greta Tunberg började skolstrejka för klimatet. Runt om i Sverige uppmärksammas nu detta. Pilgrim's Walk for Future inbjuder press att närvara när vi möter upp Fridays for Futures skolstrejk utanför stadshuset, August Palms gata i Malmö kl. 12:30. Pilgrim's Walk for Future är Europas största klimatvandring. Den går från Vadstena till Glasgow. Idag vandrar vi vår sista etapp innan vi lämnar Sverige för att segla över till Dragör och fortsätta vandringen genom Europa. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum