IQ

Amanias Abraha och Björn Hedensjö förstärker IQs styrelse

Dela

Amanias Abraha, entreprenör och medgrundare till Changers hub är tillsammans med författaren och psykologen Björn Hedensjö, nya ledamöter i IQs styrelse.

– Det är mycket glädjande och värdefullt att vi, för utvecklingen av IQ, får ta del av Björns och Amanias samhällsengagemang, kompetens och breda erfarenhet av kommunikation och att påverka attityder och beteenden, säger Malin Sandquist, styrelseordförande för IQ.

Amanias Abraha var 2015 med och grundade innovationshuset Changers Hub med verksamhet i Alby i Botkyrka och Stureplan i centrala Stockholm. Deras mål är att skapa ett mer jämlikt samhälle där unga människor ges samma chans att förverkliga sina idéer. På Changers hub är Amanias verksamhetschef.

Björn Hedensjö är psykolog, föreläsare och författare. Björn har skrivit böcker om bland annat stresshantering, sömn och ledarskapspsykologi. Tillsammans med Lina Thomsgård driver han den framgångsrika podden Dumma människor. Björn har tidigare arbetat som journalist och chef inom digitala medier.

– Att bidra till IQs viktiga arbete och säkerställa att vi fortsätter att vara en relevant och betydelsefull röst i samhällsdebatten är något jag ödmjukt ser fram emot, säger Amanias Abraha.

– Det är svårt att tänka sig ett mer meningsfullt styrelseuppdrag än detta, och jag hoppas kunna bidra med kunskap i gränslandet psykologi och kommunikation, säger Björn Hedensjö.

IQs styrelse består nu av Malin Sandquist (ordförande), Kristina Ljungros, Jens Nordfält, Petra Jankov, Gustav Lovén, Jessica W Sandberg, Amanias Abraha och Björn Hedensjö.

Vd för IQ är Karin Hagman.

För ytterligare information
Malin Sandquist, styrelseordförande för IQ, tel: 08-503 314 96, e-post: malin.sandquist@systembolaget.se
Karin Hagman, vd på IQ, tel: 073-392 61 06, e-post: karin.hagman@iq.se

Kontakter

Bilder

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Var tredje ung svensk skulle dricka mer om restriktionerna lättades25.5.2021 12:18:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje ung svensk, 18-34 år, (33 procent) uppger att de skulle dricka mer alkohol om myndigheternas Coronarestriktioner lättades upp. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av IQ. Motsvarande siffra bland alla tillfrågade är 17 procent. Nyligen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten om vissa lättnader i restriktioner från den 1 juni. – Vi har nu levt under en längre tid med restriktioner för hur vi får umgås, med begränsade möjligheter att till exempel gå på restaurang, konsert eller att ses i större grupper. Inte minst unga har ett socialt behov och umgänge som sker i grupp, så det är inte oväntat att unga uppger att de skulle ändra sina alkoholvanor när samhället öppnar upp, säger Karin Hagman vd på IQ. Vissa forskare förutspår ett nytt glatt 20-tal när pandemin har ebbat ut. På 1920-talet festade man loss i stora delar av västvärlden efter att spanska sjukan hade besegrats. Hur det blir i Sverige efter Coronapandemin och vad som kommer att påverka

Tre av fyra svenskar tycker att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin31.3.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken. Samtidigt anser endast tre av fyra svenskar (75 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det visar IQs undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus. – Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Att det då bara är tre av fyra svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Karin Hagman, VD på IQ. På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 75 procent 2020. Andelen som anser att det är rätt att köra efter ett glas har stått sig över tid och ligger stadigt runt 4 procent. Minst återhållsamma är man i Stockholms län, där 68 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Västerbottens län, där 9

Bara varannan svensk: ”Helt fel att bli berusad kring barn”28.1.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Att dricka sig berusad när barn är med tycker de flesta svenskar är fel. Det är inte konstigt då barn tycker det är obehagligt när vuxna dricker för mycket. Därför är det oroande att IQs årliga Alkoholindex, som mäter svenskarnas attityder till alkohol, visar en förskjutning i frågan under de senaste tio åren. Klart färre tycker att det är helt fel att bli berusad när barn är med jämfört med för tio år sedan. – Som vuxen bör du tänka på att barn, redan vid små mängder alkohol, märker att du blir förändrad. Något glas vin gör dig inte till en dålig förälder men barnets känslor måste gå först. Och om något händer med barnet måste du som vuxen kunna agera och ta ansvar. Det är viktigt att tänka till och reflektera över sin egen konsumtion, inte minst när barn är med, säger Karin Hagman, vd på IQ. Andelen som anser att det är helt fel att bli berusad när barn är med har minskat från 61 procent 2010 till 52 procent 2020. Det är även en stor skillnad mellan könen. Bland män är det endast 43

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum