Enköpings kommun

Årets kulturstipendiater har utsetts

Dela

Årets kulturstipendium för vuxna går till konstnären Hilda Ekeroth. Årets kulturstipendium för barn och unga går till Tilde Lindman och Isaac Östberg.

– Det är med stor glädje upplevelsenämnden delar ut årets kulturstipendium till våra duktiga kulturutövare som vi hoppas ska fortsätta att utvecklas inom sin konstform och berika kulturlivet i Enköping, säger upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson.

Juryn tilldelar Hilda Ekeroth årets kulturstipendium för vuxna med motiveringen: ”Hilda Ekeroth är en berättande konstnär. Hon målar med grova penseldrag, vagt antydda men ändå igenkännbara former. Vi anar en hand, en kropp, ett stycke natur. Minst lika mycket gör hon kulturantropologiska undersökningar. Vid flera tillfällen har Hilda haft konstnärliga residens i Libanon där hon samlat på sig material i form av foton, nedtecknade texter och skisser. Ett gediget researcharbete som hon med hjälp av stipendiet vill arbeta vidare med. Vi har stora förhoppningar på att hennes konstnärskap och engagemang ska berika kulturlivet i Enköping”.

Tilde Lindman får årets kulturstipendium för barn och unga med motiveringen: ”Tilde Lindman är en helt igenom estetisk person som visar stort engagemang och talang inom flera olika konstformer, allt ifrån musikal till illustration. Hon är en förebild i gruppen med sin professionalitet och höga ambition. Tilde är efter många år som kulturskapare i Enköping redo att gå vidare med studier på folkhögskola. Vi tror att hon har en lysande framtid oavsett vilken konstform hon väljer.”

Isaac Östberg får årets kulturstipendium för barn och unga med motiveringen: ”Isaac Östberg är en fokuserad, ambitiös och driven cellist. Han är målinriktad och satsar högt genom att söka till Lilla akademiens musikgymnasium. Vi hoppas att detta stipendium kan bidra till vidare utveckling. Vi är stolta över att stödja Isaac i början av hans resa i musikvärlden och vi ser fram emot att följa honom i framtiden.”

Enköpings kommun delar årligen ut tre kulturstipendier till individ eller grupp som gör eller har gjort värdefulla insatser för kulturens utveckling i Enköping. De delas ut till individer som är, eller varit verksamma, eller bor i kommunen. Ett stipendium för vuxna på 30 000 kr och två barn- och ungdomsstipendier på 5 000 kronor vardera. Stipendierna är avsedda att stödja och uppmuntra insatser inom olika områden så som litteratur, musik, film, bildkonst, teater, dans folkbildning eller konsthantverk.

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum