Artskyddsförordningen bör utredas
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har nu beslutat om riktlinjer för hur artskyddsärenden i skogsbruket ska hanteras. Samtidigt uppmanas regeringen att utreda artskyddsförordningen för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker.
– Vi kan självkritiskt konstatera att tillämpningen av artskyddsförordningen har dröjt för skogsbruket. Nu tar vi tillsammans ett första steg för att underlätta den, genom gemensamma riktlinjer för tillämpning och tolkning av artskyddsreglerna i skogsbruket, säger Herman Sundqvist, generaldirektör, Skogsstyrelsen.
Riktlinjerna ska vara ett stöd till både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen i handläggningen av ärenden där skogsbruksåtgärder berör fridlysta arter. En viktig del i den fortsatta hanteringen av artskyddsärenden är att länsstyrelserna och Skogsstyrelsen ska dokumentera de bedömningar som görs och fatta beslut. Detta eftersom beslut kan överklagas och de bidrar därmed till ökad rättssäkerhet. Överklaganden kan bidra till att praxis för hur ärenden ska hanteras växer fram.
– Samverkan och dialog mellan Skogsstyrelsen och länsstyrelserna och med skogsbruket, är avgörande för riktlinjernas genomförande och för att på ett bra sätt kunna skydda skogens fridlysta arter, säger Björn Risinger, generaldirektör, Naturvårdsverket.
De framtagna riktlinjerna är den vägledning som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen bedömer är möjlig att ge idag. I den fördjupade utvärderingen av miljömålen från 2015 drogs slutsatsen att artskyddskyddslagstiftningen behöver utredas. Arbetet med riktlinjerna har stärkt slutsatsen och det finns flera frågor som försvårar tillämpningen av förordningen. Därför skickas idag en skrivelse till regeringen om att artskyddsförordningen bör utredas.
Artskyddsförordningen har funnits sedan 2008 och är en del av Sveriges införande av EU: s naturvårdsdirektiv. De nu beslutade riktlinjerna har tagits fram i samverkan mellan Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och länsstyrelserna.
Läs skrivelsen till regeringen.
Läs de gemensamma riktlinjerna för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket.
Mer information:
Tove Thomasson, handläggare, Skogsstyrelsen, 0413–294 65
Eva Amnéus Mattisson, handläggare, Naturvårdsverket, 010–698 16 46
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30
Anneli Nivrén, presschef, Naturvårdsverket, 010–698 13 00
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen begär mer pengar till naturvård26.2.2021 08:32:26 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär 800 miljoner kronor extra per år för arbete med naturvårdande skötsel, områdesskydd och intrångsersättningar de kommande tre åren. Det framgår av myndighetens budgetunderlag som nu är lämnat till regeringen.
Få nya områdesskydd bildades under 20205.2.2021 08:54:25 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av områdesskydd fortsätter att ligga på en låg nivå. Arealen skog som skyddas genom naturvårdsavtal eller biotopskydd per år har minskat med närmare en tredjedel de senaste två åren.
Stora granbarkborreskador väntas i år - men sannolikt mindre än ifjol18.1.2021 08:52:40 CET | Pressmeddelande
Det kommer att bli betydande skador av granbarkborrar under 2021, men enligt en ny rapport från SLU är det troligt att skadorna blir mindre i år än under 2020. En avgörande faktor är vädret.
Miljontals granar dödades av granbarkborren 20204.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Skadorna av granbarkborre når nya rekordnivåer. En slutlig inventering av årets skador visar att närmare 8 miljoner kubikmeter gran har dödats av skadeinsekten.
Skogsstyrelsen korrigerar statistik om träd och träddelar som lämnats vid avverkning29.10.2020 09:37:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen korrigerar statistik som varit felaktig sedan 2008. Statistiken rör kvantiteter av träd och träddelar som lämnats som hänsyn vid föryngringsavverkning.
Naturnära jobb ger anställningar i hela landet19.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
340 personer på 23 platser runt om i landet får nu arbete hos Skogsstyrelsen genom regeringsuppdraget Naturnära jobb. Detta som ett led i att lindra arbetslösheten bland annat kopplat till den pågående coronapandemin.
Skogsstyrelsen begär 360 miljoner kronor av regeringen för att klara ersättningar i fjällnära skog15.10.2020 09:32:03 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär ytterligare 360 miljoner kronor i anslag av regeringen för år 2021. Pengarna behövs för att kunna betala intrångsersättning för de stora volymer nekad avverkning i fjällnära skog som bedöms bli aktuella under det kommande året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum