Avesta kommunAvesta kommun

Avesta Art 2020

Dela
I och med Avesta Art 2020, med titel FACTS AND FANTASIES, vill vi bjuda in besökare till en överraskande, oförutsägbar, faktisk och fantasirik utställning. Vernissage 16 maj 2020. Pressvisning 13 maj.
Foto: Sara Mac Key
Foto: Sara Mac Key

Avesta Art startade 1995. I ett kvarts sekel har konst och kultur erövrat det gamla järnverket i Avesta; ett kulturskifte i industrihistorisk miljö.

Avesta Art 2020 visar foto, film, skulptur, artefakter, dofter, illusioner, ljudkonst, design & form, målningar, installation, textil, mm.

Som en del av Avesta Art visas..

AQUANAUTS: THE EXHIBITION

– Expeditionen till Siljansringen 1897

För första gången avslöjas här vad som hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige.

I Verkets största sal redovisas benrester, häpnadsväckande artefakter och fossilerade fynd, nya rön och obestridliga bevis på att vetenskapen nu tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända.

Dagböcker och dokument, fotografier, teckningar och 120 år gamla doftspår uppenbarar de första omtumlande kapitlen i den magiska berättelsen om Homo Aquatis, våra hittills okända anförvanter i mänsklighetens historia.

Följ med den lika fängslande som ödesdigra expeditionen till Siljansringen

i juni 1897 tillsammans med de svenska forskarna paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren.

Verket och Avesta Art kan nu som första museum i världen redovisa sex unika replikor av de hittills okända primaterna av arten Homo Aquatis; Testa Ostreae, Detractisque Corticibus, Concha Alba, Nigrum Folium och Cochlea Bruneis, alla i naturlig storlek.

Medverkande Aquanauts: 

Pompe Hedengren, Sara Mac Key, Olof Hedengren, Karolina Stockhaus, Kicki Grafström,

Peter Hoelstad, Gertrud Frost, Carina Kraft Thomassen, Elin Mellqvist, Anna Somansson,

Carl Thorborg, Johan Björnsrud.

Som en del av Avesta Art i Verket visas..

”Folkhemmets design
 - bruksföremål i rostfritt stål och aluminium”

En del av Avestas historia

 

I utställningen ges besökaren möjlighet att ta del av ett svenskt kulturarv, men också höja blicken och fundera över samhällsutvecklingen under 1900-talet. Utställningen reser också frågor om hållbar design.

I Avesta har rostfritt stål producerats sedan 1924. Avesta var bland de första. Tillverkningen av rostfria produkter kom igång på allvar mot slutet av 1920-talet. Utvecklingen av det nya rostfria stålet i Avesta innebar en mindre revolution inom den kemiska industrin. Med rostfritt stål gick det att tillverka en helt ny typ av apparatur. Det rostfria stålet omvandlade också köken. Inte bara diskbänkar utan också kärl och redskap av alla slag kunde med fördel tillverkas i rostfritt stål. Avesta jernverk kunde för övrigt 1928 titulera sig kunglig hovleverantör av sådana produkter. Köket i Stockholms slott försågs då med rostfria diskbänkar tillverkade i Avesta.

Bland Folkhemmets mest framträdande designers av rostfria bruksting var Folke Arström, Sigurd Persson, Pierre Forssell, Arne Erkers, Adam Thylstrup, Sigvard Bernadotte, Gunnar Cyrén, Sonja Katzin.


Thomas Lindblads omfattande samling innehåller representativa bruksföremål från mitten av tjugotalet. Där hade Avesta järnverk en framträdande roll. Företaget samarbetade med tillverkningsindustrin, för att utveckla kunskapen om det nya materialet. Utställningen visar vägen från de första stapplande stegen till femtiotalets skördeperiod.

1934 byggdes det första svenska aluminiumverket i Månsbo i Avesta. Råvaran till metallen, aluminiumoxid importerades fortfarande, bland annat från Norge, men nu kunde vi själva omvandla oxiden till metall. På 1930-talet användes 10 % av allt aluminium till produktion av kokkärl. Och hälften av alla svenska kokkärl var gjorda av aluminium.

Tack vare två hängivna samlare, Torbjörn Lenskog, skaparen av Formens Hus i Hällefors, och Thomas Lindblad, författare till ett flertal böcker om moderna material, har Verket /Avesta Art fått tillgång till en omfattande samling av bruksföremål av aluminium. Föremålen kommer från olika delar av världen, mest Europa, men även från andra kontinenter. Samlingen visar hur materialet använts under 1900-talet och är med sin formrikedom en inspirationskälla för designer och alla människor intresserade av form.

Medverkande Folkhemmets design: Thomas Lindblad, Tove Alderin.

Dessutom medverkar konstnärerna Ylva Ceder och Anna Linnea Liljeholm.

Ylva Ceder
Ylva visar en serie målningar föreställande ett eldhärjat landskap, svart jord och svärtade trädstammar. Ett lugnt landskap som förbereder sig för att återfödas med liv. Ylva Ceder framför sina målningar på björkpannå och här har hon arbetat med en gasbrännare och låtit själva elementet bränna sig själv och delta i utformningen av de verk som skildrar eldens energi och omvandlar kraft. Dagens pågående klimatförändringar tar steget in i samtidskonsten. Utställningen visar även ett nytt verk.

Ylva bor och arbetar i Stockholm

Anna Linnea Liljeholm

Anna Linneas konstnärskap vilar i ett gränsland mellan bildkonst och konsthantverk, där handens arbete är viktigt men ändå underordnat det konstnärliga uttrycket. Mötet mellan den textila linjen och den tecknande är ett ständigt närvarande element i processen.
Verket som visas i Avesta Art 2020 är en platsspecifik skulptural installation som konstrueras direkt på plats.

Anna Linnea bor och är verksam som textilkonstnär och tecknare i Lilla Dicka utanför Avesta sedan 2014.

 

Avesta Art i Verket arrangeras av Avesta kommun. Värdefulla bidrag kommer från Region Dalarna och Kulturrådet som en del av kultursamverkansmodellen.

Utställningsdatum

16 maj – 13 september, 2020
Vernissage 16 maj kl 12-16 

Avesta Art har sedan 1990-talet visat samtidskonst i den spektakulära industrihistoriska miljön i Verket under sommarsäsongen. I Verket visas även permanenta verk samt ett inlevelsemuseum om Verkets historia. En omfattande pedagogisk verksamhet med kreativt lärande kring historia, konst och naturvetenskap/teknik pågår året runt.

Presskontakter

Kenneth Linder, enhetschef Verket/Avesta Art, 070-8645077

Aquanauts:  Pompe Hedengren, 0736712684

Folkhemmets design: Thomas Lindblad, 0736450945

Nyckelord

Bilder

Foto: Sara Mac Key
Foto: Sara Mac Key
Ladda ned bild
Foto: Thomas Lindblad
Foto: Thomas Lindblad
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye