Håll Sverige Rent

Barnens teckningar ska stoppa skräpet i Solna

Dela

Bostadsområdet Hagalund i Solna är ett helt vanligt flerbostadsområde. Det innebär tyvärr att det finns utmaningar med nedskräpning på gården. Men det ska Håll Sverige Rent och ägaren Signalisten nu råda bot på, med hjälp av barn från en förskola.

Barnens teckningar som ska tryckas på soptunnor. Foto: Dibber Hagalunds förskola
Barnens teckningar som ska tryckas på soptunnor. Foto: Dibber Hagalunds förskola

Nedskräpning i bostadsområden kan leda till en minskad känsla av trygghet bland de boende, att man får problem med fler råttor eller att området upplevs som otrivsamt.  

Håll Sverige Rent har därför tagit fram ett koncept för att minska nedskräpningen på ytor i bostadsområden med flerbostadshus. Konceptet kallas för ”Skräpfri bostadsgård” och är tänkt att kunna användas av alla fastighetsägare i Sverige. 

I konceptet ingår att man gör skräpmätningar för att ta reda på vilken typ av nedskräpning som sker i områdena och att det efter det skräddarsys åtgärder för att minska nedskräpningen. Efter genomförda åtgärder mäts nedskräpningen igen för att kunna visa vilka åtgärder som var effektiva eller inte.  

Först ut att testa konceptet är Hagalund i Solna, som ägs av den allmännyttiga stiftelsen Signalisten, där det genomförts skräpmätningar som visade att det vanligaste skräpet är: 

1. Skal från solrosfrön. 

2. Fimpar  

3. Förpackningar från Godis, snacks och glass  

4. Plast övrigt  

5. Snusprillor 

För att råda bot på problemet ska en rad åtgärder lanseras nu på torsdag 19 maj 2022. De är:  

  • Foliering av åtta papperskorgar med motiv som barnen på förskolan Dibber Hagalunds förskola tagit fram. Förskolan ligger på bostadsgården där papperskorgarna kommer finnas. På papperskorgarna finns även citat från barnen om varför man inte ska slänga skräp.  
  • Fimpomater med tillhörande dekaler som genom nudging visar rökare var de ska fimpa.
  • Affischer som visar att organiskt skräp drar till sig råttor och därför ska slängas i papperskorgen. 

”Så roligt att Håll Sverige Rent väljer att lyssna till barnens röster när det gäller att uppmuntra till en skräpfri närmiljö. Med detta projekt så har vi har sett ett utökat engagemang hos barnen gällande sin närmiljö och de informerar glatt sina nära, både kompisar och föräldrar om hur viktigt det är! Vi är jätteglada att både Håll Sverige Rent och vår hyresvärd Signalisten hjälper oss att arbeta mot vårt mål att få världens viktigaste värden att växa!”, säger Sara Bark, rektor Dibber Hagalunds förskola. 

 

Vi bjuder nu in media att delta vid lanseringen av åtgärderna på plats i Hagalund: 

Var: Hagalundsgatan 9, 169 64 Solna (på gården bakom förskolan, gå upp för trappan) 

När: Eventet börjar klockan 16:00 

Det här händer på plats:   

16:00 Linnéa Bergman från Håll Sverige Rent, Camilla Ahlqvist utemiljösamordnare från Signalisten och Elin Rönnqvist från Dibber Hagalunds förskola säger ett par ord om projektet och berättar om skräpmätningar som vi genomför.   

Cirka 16:10 Barnen på förskolan inviger de nya papperskorgarna som folierats med barnens fina teckningar på temat att inte skräpa ner.   

Cirka 16:20 Fortsatt mingel och de som vill får gärna delta i en skräpplockning med oss på Signalisten, Håll Sverige Rent och barnen på förskolan.   

17:00 Eventet avslutas. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Barnens teckningar som ska tryckas på soptunnor. Foto: Dibber Hagalunds förskola
Barnens teckningar som ska tryckas på soptunnor. Foto: Dibber Hagalunds förskola
Ladda ned bild
Hagalund. Foto: Håll Sverige Rent
Hagalund. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Håll Bohuslän Rent - kraftsamling för ett renare Bohuslän28.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Västkuststiftelsen kraftsamlar tillsammans med Bohusläns kommuner, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum