Linköpings stift

Biskop Martin Modéus visiterar Folkungabygdens pastorat

Dela

På måndag den 12 mars inleds biskop Martin Modéus visitation av Folkungabygdens pastorat. Under en vecka i mars och en i maj kommer biskopen och ett visitationsteam från stiftskansliet i Linköping att besöka pastoratet, vars huvudort är Mjölby, för att stödja och inspirera.

Martin Modéus är biskop i Linköpings stift, Svenska kyrkan, sedan 2011.
Martin Modéus är biskop i Linköpings stift, Svenska kyrkan, sedan 2011.

Vid årets första visitation besöker biskop Martin Modéus Folkungabygdens pastorat under vecka 11 och vecka 20 för att träffa kyrkoherde Fredrik Lennman, anställda, ideella och övriga församlingsbor. Under den första veckan i mars blir det besök i Mjölby, Vifolka, Boxholm, Ödeshög och på Skänningeanstalten.

Tisdag, onsdag och torsdag kväll innehåller offentliga möten dit såväl vanliga församlingsbor som pressen är välkomna. Biskopen finns tillgänglig för intervjuer i samband med detta.

Fokus för visitationen i Folkungabygdens pastorat kommer bland annat att handla om arbetet med ungdomar och med gudstjänsten.

Syftet med en visitation är inspiration och främjande av det övergripande målet – levande församlingar. Visitationen är alltså tänkt som ett tillfälle för dem som är verksamma i församlingen att fördjupa sig, utvärdera församlingsinstruktionen och ställa frågan – vart är vi på väg?

Visitation innebär i Svenska kyrkan att biskopen besöker församlingar för att möta församlingsbor, anställda och förtroendevalda medarbetare för att lyssna, ge råd och inspiration samt utöva tillsyn.

Biskopens uppdrag att visitera stiftets församlingar regleras av Kyrkoordningen från år 2000. Bestämmelserna har sin bakgrund i såväl 1571 års Kyrkoordning som 1686 års Kyrkolag, som gällde fram till millennieskiftet, när stat och kyrka skildes åt.

På 1600-talet var närvaron vid visitationerna obligatorisk inte bara för prästerna utan även för gemene man. Ingen fick lov att utebli. Den som var frånvarande utan giltig orsak riskerade att bötfällas. Då katekesförhöret var över, och de som visat sig duktiga berömts och de mindre framstående bannats, fick kvinnor och barn lov att bege sig hemåt. Socknens män och präster samt biskopen och hans följe stannade kvar i kyrkan för att avhandla viktiga frågor.

Generellt kan man säga, att visitationerna förändrats från gångna tiders inspektion till vår tids betoning på inspiration, vägledning och gemenskap.

Nyckelord

Kontakter

Lisbeth Nilsson
Informatör, Folkungabygdens pastorat
lisbeth.g.nilsson@svenskakyrkan.se
Tel 0142-55206
Axel Träffs gata 4, 595 41 Mjölby

Bilder

Martin Modéus är biskop i Linköpings stift, Svenska kyrkan, sedan 2011.
Martin Modéus är biskop i Linköpings stift, Svenska kyrkan, sedan 2011.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är ett samlingsnamn för 103 församlingar i Östergötland och norra Småland, från Finspång i norr till Virserum i söder.

Linköpings stift är också ett av Svenska kyrkans 13 "biskopsdömen". Arbetet leds av biskop Martin Modéus. Huvuddelen av verksamheten i stiftsorganisationen är baserad i Linköping men även Stiftsgården Vårdnäs och Pilgrimscentrum i Vadstena hör hit. Ungdomsgården Gransnäs och Vadstena folkhögskola har också starka band till stiftsorganisationen.

Detta utskick kommer från stiftsorganisationen i Linköping.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum