Linköpings stift

Biskopsvisitation i ett av landets minsta pastorat

Dela

Nästa vecka, med start måndag 21 september kommer biskop Martin Modéus till Ydre pastorat och församlingarna Norra Ydre, Sund-Svinhult och Västra Ryd. Under fyra dagar blir det visitation och den avslutas i Sunds kyrka söndag 27 september.

Biskop Martin Modéus, en viktig samtalspartner. Foto: Emanuel Eriksson
Biskop Martin Modéus, en viktig samtalspartner. Foto: Emanuel Eriksson

Visitationen i Ydre avlöser den pågående visitationen i Söderköping S:t Anna och är den andra sedan pandemin utbröt. Även om visitationerna måste revideras något på grund av smittrisk är biskop Martin Modéus glad över att de nu kan genomföras.

- Sedan i våras har kyrkan fått ställa om istället för att ställa in – och det blir vi allt bättre på. Det visar sig i höstens visitationer där vi faktiskt får möjlighet att hålla ihop samtidigt som vi fysiskt håller isär, säger han.

Under dagarna i Ydre kommer biskopen att träffa personal, förtroendevalda och andra som på olika sätt är engagerade i kyrkan. Förutom möten med människor blir det invigning av en ny, digital kyrkorgel i församlingshemmet i Österbymo.

Mats A Sverker är pastoratets kyrkoherde sedan snart fyra år och nu i slutfasen av förberedelserna.

- Visitationen får oss att känna oss sedda. Vi får en samtalspartner att prata samtid och nutid med, säger han.

Ydre pastorat är ett av Sveriges minsta sett till invånare och församlingsmedlemmar.

- Här finns ett stort kyrkligt engagemang och en lång tradition av att kyrkan är med - och att räkna med. Men det är en tuff situation att bara vara 2 600 kyrkotillhöriga. Vi är få medarbetare och delar på många sysslor, säger Mats A Sverker - för dagen på jakt efter en ljudteknisk detalj till söndagens avslutande gudstjänst.

- Eftersom vi inte kan vara fler än 50 personer i kyrkan kommer vi att livesända gudstjänsten på vår hemsida.

Frågor? Kontakta
Mats A Sverker, kyrkoherde i Ydre pastorat
076-137 17 04
mats.a.sverker@svenskakyrkan.se
www.svenskakyrkan.se/ydre

Kort om biskopsvisitation
Dagens visitationer har inte mycket med gångna tiders biskopsbesök att göra. Då handlade de mest om kontroll. Predikades det ”rätt”? Var räkenskaperna i ordning? Det var obligatorisk närvaro, inte bara för prästerna utan också för allmänheten. Den som uteblev riskerade att få böter! Numera kommer biskopen snarare för att inspirera än för att inspektera. Främjande, inte förhör är i fokus. Tillsammans med medarbetare från stiftskansliet i Linköping möter biskop Martin församlingsbor, anställda och förtroendevalda medarbetare.

Kontakter

Bilder

Biskop Martin Modéus, en viktig samtalspartner. Foto: Emanuel Eriksson
Biskop Martin Modéus, en viktig samtalspartner. Foto: Emanuel Eriksson
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 103 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum