Håll Sverige Rent

Böter för nedskräpning fyller år - används sällan

Dela

Med sommar, vackert väder och färre som reser utomlands rör sig fler människor i våra naturområden och parker. Tyvärr leder detta också till ökad nedskräpning. Men det är inte många som bötfälls för nedskräpning.

- Sedan den 1 juli 2011 har polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men boten används sällan, och den långsiktiga trenden är att allt färre blir bötfällda för nedskräpning. Under hela 2019 skrevs totalt bara 100 böter ut, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent. 

Även om det är förbjudet att skräpa ner, så är det inte straffbart att slänga enstaka cigarettfimpar eller tuggummin på marken. Nedskräpningsförseelser som är ringa medför nämligen inte straffansvar. Med ringa avses till exempel att slänga en enstaka cigarettfimp eller ett tuggummi. Men enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Håll Sverige Rent tycker 93 procent av svenskarna att den som fimpar på marken ska kunna bötfällas.

- Att fimpnedskräpning inte är straffbart stämmer dåligt överens med vad svenskarna tycker. Enligt en undersökning vi låtit genomföra tycker nästan alla att den som fimpar på marken ska kunna bötfällas, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent. 
Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum