Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders grundare Gerald Nagler har gått bort

Dela

Gerald Nagler, framstående människorättsaktivist, Civil Rights Defenders grundare och Internationella Helsingforsfederationens generalsekreterare åren 1982-1992, gick bort den 24 juli 2022, 92 år gammal. Han var en ledande röst i att uppmärksamma människorättskränkningar under kalla kriget.

Gerald var en människa som inte bara sätter spår i historien, utan har format den. En person vars handlingar har kommit att vägleda och inspirera generationer av människorättsförsvarare. Allt sedan kalla kriget har han med civilkurage och obotlig optimism utgjort en fanbärare för frihet, säger Hanna Gerdes, Civil Rights Defenders ordförande. 

Gerald Nagler grundade Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter 1982 (som senare bytte namn till Civil Rights Defender) för att, tillsammans med Helsingforskommittéer från andra länder, bevaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter i enlighet med slutakten från Helsingforskonferensen. Arbetet fokuserade på att stötta och uppmärksamma förföljelser av människorättsaktivister i Sovjetunionen. Gerald mobiliserade tidigt hundra svenska kända politiker, akademiker och kulturpersonligheter som stöttade arbetet. 

Samma år var Gerald med och grundade den Internationella Helsingforsfederationen, en paraplyorganisation med syfte att samordna arbetet mellan Helsingskommittéerna i Öst och Väst. Gerald ledde arbetet som dess generalsekreterare under 10 år, och gjorde många och ofta riskfyllda resor till länder bakom järnridån för att dokumentera och få ut information om människorättskränkningar.  
 
Mellan 1992 och 2004 var Gerald ordförande för den Svenska Helsingforskommittén som under 1990-talet riktade fokus mot upplösningen av det före detta Jugoslavien och de efterföljande krigen. Senare bytte organisationen namn till Civil Rights Defenders, och har idag 100 medarbetare som stöttar och samarbetar med människorättsförsvarare i fler än 50 länder på fyra kontinenter. 

Sedan 2004 har Gerald Nagler varit organisationens hedersordförande.  

–Gerald, som har haft enorm betydelse för och har varit mycket aktiv i arbetet för mänskliga rättigheter fram till idag, både i Sverige och internationellt, lämnar ett stort tomrum efter sig. Nu är det vårt ansvar att driva det arbete vidare som han initierade. Det är med sorg och saknad vi har mottagit beskedet om att Gerald har lämnat oss, säger Anders L Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders. 

Gerald Nagler gick stilla bort i hemmet. Han blev 92 år gammal.Gerald efterlämnar hustru Monica Nagler Wittgenstein, barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt många vänner och kollegor världen över.  

Gerald Nagler blev flerfaldigt prisad för sitt arbete. Han mottog bland annat Kungliga serafimermedaljen av 12:e storleken för betydande och mångåriga insatser för att främja mänskliga rättigheter.  

Gerald Nagler kronologi 

  • 1929 - föddes i Wien Österrike. 
  • 1931 - flyttade till Sverige med familj. 
  • 1957 - utsågs till verkställande direktör för Handels AB Urania Stockholm, grossist- och importfirma för instrument och optisk utrustning. 
  • 1975 - Helsingforskonferensen avslutades och resulterade i Helsingforsdeklarationen (Helsinki Final Act). 
  • 1977 - reste till Sovjetunionen och träffade ryska dissidenter och människorättsaktivister inklusive Andrej Sacharov, Jelena Bonner och övriga i Moscow Helsinki Group.  
  • 1982 - grundade Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter tillsammans med Monica Nagler Wittgenstein. 
  • 1982 - grundar Internationella Helsingforsfederationen. 
  • 1982–1992 - generalsekreterare Internationella Helsingforsfederationen. 
  • 1992–2004- ordförande för Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter. 
  • 2004–2022- hedersordförande för Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter (från och med 2009 Civil Rights Defenders).  

Mer om Gerald Nagler

Se filmen om Gerald Nagler här 

Nyckelord

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Diktaturkompensation för turister ska öka demokratin i svenskarnas semesterparadis 21.11.2022 09:51:34 CET | Pressmeddelande

Svenska turister uppskattas bidra med närmare två miljarder i intäkter till världens diktaturer – varje år. Nu vill människorättsorganisationen Civil Rights Defenders få svenskarna att diktaturkompensera sina semesterresor. Med hjälp av ett nytt verktyg kan resenärer själva räkna ut hur stort beloppet blir. Ju sämre demokrati desto större kompensation. Kompensationen ska bidra till att stötta det globala demokratiarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum