Svenska Cykelförbundet

Cykelsverige kan äntligen erbjudas en ny och efterlängtad disciplin

Dela

Både landsvägslopp och Mountainbike-tävlingar har redan genomförts med mycket lyckat resultat och nu har Svenska Cykelförbundet, i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet, jobbat fram en plan för hur motionslopp på MTB E-Bike kan se ut framöver.

Fotograf: Eskil Laago
Fotograf: Eskil Laago

Det blir en ny disciplin, MTB E-bike, inom Svenska Cykelförbundet (SCF) och Svenska Motorsportsförbundet (Svemo). 

Många kanske frågar sig varför köra E-bike? Det blir flera svar på den frågan. Jag själv har kört mycket E-bike under de sista 2 åren och får en känsla av att man flyter fram i skogen och kan ha kul längre tid på grund av att orken inte tryter lika snabbt. Sen har jag även erfarenhet av att köra riktigt hårt på E-Bike och det går verkligen att ta ut sig till max om man vill, säger Malin Lindgren, Tävlingsansvarig MTB, BMX & Trial, Svenska Cykelförbundet.

Under pandemiåret som gått har cykelklubbar och motorklubbar runt om i Sverige tillsammans skapat förutsättningar för att kunna tävla på slutna arenor.

Vi tycker det är väldigt positivt med samarbetet och att vi kommit så här långt på den relativt korta tiden. Vi ser fram emot att utöka samarbetet och att cyklister inom Svenska Cykelförbundet och förare inom Svemo kan delta i varandras tävlingar med ett liknande reglemente framöver, säger Tony Olsson, Koordinator för projekt och säkerhet, Svemo.

Användning av elcykel har ökat markant de senaste åren, både i stadsmiljö, men även i andra cykelsammanhang. En förespråkare är till exempel Vätternrundan som tillåter valfri cykel, och då även elcyklar, under sitt motionslopp Vätternrundan 100 km. Vätternrundan 100 ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

När vi såg hur elcykelanvändningen utvecklades för ett antal år sedan var det naturligt och viktigt att tillåta dem i vårt lopp, Vätternrundan 100 km. Allt utifrån att det är mycket bättre att cykla med elcykel än att inte cykla alls. Det ger också möjlighet för personer att såväl träna som delta tillsammans utifrån olika förutsättningar. En hyggligt tränad kvinna på racer tillsammans med en mindre tränad man på elcykel – vilka möjligheter, säger Gunilla Brynell-Johansson, VD på Vätternrundan.

Från och med 1 juli 2021 kan arrangörer lägga till MTB E-Bike som alternativ i sina motionslopp och samarbetet blir en uppstart inför 2022, då SCF och Svemo hoppas få igång tävlingsklasser och följa andra europeiska länders lyckade framfart.

Bilder

Fotograf: Eskil Laago
Fotograf: Eskil Laago
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Efter bakslaget tidigare i sommar; nu kan det koras SM-mästare i Trollhättan!23.7.2021 15:28:53 CEST | Pressmeddelande

I juni släppte Svenska Cykelförbundet (SCF) det tråkiga beskedet att SM XCM (Cross Country Maraton), i samband med Finnmarksturen 2021, behövde ställas in på grund av det rådande pandemiläget. Ett flertal intresseanmälningar att ta över arrangemanget skickades in, men tyvärr krockade datumförslagen med både internationella mästerskap och internationella tävlingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum