Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Domkyrkodagen – för sjuhundrafemtionde gången!

Dela

Västerås domkyrka återinvigdes den 16 augusti, dagen efter Jungfru Marie himmelsfärds dag. Enligt äldre tradition ska det ha skett år 1271. På måndag 16 augusti är det exakt 750 år sen!

I det så kallade Florensdokumentet från 1103 listas alla Nordens biskopsstäder – och här nämns även Arosa (Västerås). Det är den äldsta bevarade referensen om Västerås som biskopsstad. Det innebär också att det funnits en domkyrka innan den nuvarande.
Mycket kring den tidigare domkyrkan är höljt i dunkel. Den anlades på 1100-talet och troligtvis var den byggd i gråsten. Kanske saknade den torn. Om den låg exakt där den nuvarande domkyrkan ligger vet man heller inte säkert.

Det vi dock vet är att en ny domkyrka byggdes – vilken är en del av den domkyrka som finns idag.

Datumet för återinvigningen vet vi också, men det exakta årtalet är något osäkert (med största sannolikhet någon gång 1268-1276). Sedan 1500-talet har dock år 1271 angetts.

Västerås domkyrka fortsatte under kommande århundraden att byggas ut. År 1517 stod den färdig, med den storlek den har idag.

Domkyrkodagen firas fortfarande varje år den 16 augusti. I år, för att uppmärksamma 750-årsdagen, har man valt att fira genom att bjuda in västeråsarna att dela med sig av sina egna konstverk. Konstverk som på något sätt gestaltar Västerås domkyrka. Utställningen, "Västerås ♥ Domkyrkan", har visats under sommaren och pågår till den sista augusti. Här ryms ett sjuttiotal verk i olika stilar från olika tidsepoker.

- Domkyrkan är inte bara en självklar del av Västerås, men också en plats som många har en personlig anknytning till. Att domkyrkan betytt mycket för många västeråsare genom tiderna är sant, men också att västeråsarna betyder mycket för domkyrkan. Utställningen har varit ett sätt att tacka alla västeråsare, säger domkyrkokaplan Peter Forsberg.

Den som vill fira Domkyrkodagen lite extra kan avnjuta den klassiska domkyrkobakelsen på Café Malin, till jubileumspriset 60 kr (ink kaffe/te).

Västerås domkyrka har öppet som vanligt, kl 9-17. På plats finns informationsmaterial, på 15 olika språk, som berättar mer om en del av Västerås domkyrkas historia och kyrkobyggnaden.
Café Malin, strax intill domkyrkan, har öppet kl 11-16.

Kontaktperson:
Peter Forsberg, domkyrkokaplan
021-81 46 46, peter.a.o.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Oersättlig ljusplåt från Badelunda kyrka återlämnas den 26 september22.9.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål och inventarier som till exempel tavlor, altarskåp och andra konstföremål, är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, en ljusplåt tillverkad på 1600-talet, stals 2015 från Badelunda kyrka men har nu hittat hem. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni, kl. 15.00 den 26 september i Badelunda kyrka för att höra den spännande historien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum