Svenska institutet

Efter flyktingkrisen: fortsatt positiv bild av Sverige, med negativa inslag i två länder

Dela

Mot bakgrund av den internationella rapporteringen om Sveriges hantering av flyktingkrisen 2015, har Svenska institutet undersökt bilden av Sverige i sju europeiska länder; Tyskland, Norge, Danmark, Storbritannien, Ungern, Polen och Turkiet.

Resultaten visar att den generella uppfattningen om Sverige är relativt positiv. I Tyskland, Storbritannien och Turkiet tyder resultaten på att intrycket av Sverige hos respondenterna till och med förbättrats. Flyktingkrisen har inte heller lett till en minskad vilja att studera, bo och arbeta i, eller göra affärer med Sverige.

– Uppfattningen om ett land förändras i regel långsamt och påverkas av många olika faktorer. SI:s studie visar att det gäller också här. Den traditionella beskrivningen av Sverige som ett väl fungerande, progressivt land med utvecklad välfärd är fortfarande relevant, säger Henrik Selin, avdelningschef på Svenska institutet.

Undantaget är Norge och Danmark där bilden av Sverige ser ut att ha påverkats negativt. Här kopplas synen på Sverige i högre grad till uppfattningar om ”problem med invandring”, ”faror” eller ”osäkerhet” i det svenska samhället.

– Resultatet är ett exempel på att bilden av Sverige varierar mellan länder. Det är troligt att människor i Norge och Danmark, på grund av närheten till Sverige, tagit del av en mer frekvent rapportering om flyktingkrisen. Det är möjligt att rapporteringen också varit mer kritisk och att det påverkat hur man i dessa länder ser på Sverige, avslutar Henrik Selin.

Fakta om studien:

- Frågorna har utformats för att fånga respondenternas kunskap om och inställning till Sverige, samt Sveriges hantering av flyktingkrisen.

- Studien har genomförts med hjälp av en enkät. Enkäten har besvarats av 2 329 personer.Kontakter

Henrik Selin, avdelningschef: 073- 231 85 47, jacob.stenberg@si.se

Jacob Stenberg, analytiker: 08- 453 78 79, henrik.selin@si.se

Dokument

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum