Svenska Judoförbundet

Efter Paralympics-beskedet: ”Det är tufft”

Dela

Beskedet om flytten av OS och Paralympics har påverkat idrottare världen över. Svensk judo har en judoka på kvalplats till Paralympics, Nicolina Pernheim, som ligger fyra på rankingen. ”Nu handlar det om att blicka framåt och hitta motivationen igen", säger förbundstränaren Martin Pernheim.

Nicolina Pernheim är enda svensk på kvalplats i judo till Paralympics. Det blir hennes fjärde paralympiska spel. Foto: Karl Nilsson/SVERIGES PARALYMPISKA KOMMITTÉ.
Nicolina Pernheim är enda svensk på kvalplats i judo till Paralympics. Det blir hennes fjärde paralympiska spel. Foto: Karl Nilsson/SVERIGES PARALYMPISKA KOMMITTÉ.

Nicolina Pernheim från Göteborg är en av världens bästa inom judo för personer med synnedsättning och kanske den allra bästa av de som är helt blinda. Hon har deltagit vid tre Paralympiska spel tidigare. Senast, i Rio de Janeiro 2016, var hon extremt nära att ta hem bronset. Nu är siktet inställt på Paralympics i Tokyo, men flytten av spelen skapar osäkerhet inför framtiden.

Så här ser förbundstränare Martin Pernheim på den fortsatta satsningen mot Paralympics:

Hur går tankarna nu efter beskedet?

-       Vi är förstås ledsna och avslagna. Det blir jäkligt tufft när man har förberett sig och så förlängs det med kanske ett helt år. Och så är det mycket frågor just nu. Vad gäller med resurser? Vilka kvaltävlingar kommer räknas? Vilka kvaltävlingar kommer till? Hur satsar vi nu istället? Det är osäkerheten som är det värsta. Så snart vi vet när Paralympics kommer gå och hur det blir med det ekonomiska så blir det ju lättare för oss att planera.

Hur påverkar det här kvalet till Paralympics?

-      Nicolina är ju helt klar för Paralympics resultatmässigt. Hon ligger fyra på rankingen. Däremot kan startfältet ändras. Det som kan hända är att om några hade tänkt att lägga av efter spelen då kanske proppen går ur dem nu. Sen har vi alla de som ska synklassas nästa år, som kanske får byta synklass. En ändrad synklassning påverkar hur många kvalpoäng man får vid vunna matcher, men det kan också innebära att om man ser för mycket så får inte delta på Paralympics. Tidigare har man varit lite slapp och många har fuskat och har tävlat i en synklass som de egentligen ser för bra för, men nu är man striktare. Det är bra för Nicolina som helt blind och tävlar i B1, klassen för blinda. Det är ju stor skillnad på att få möta en som är blind eller en som kan läsa översta raden på en syntavla. Det som är spännande nu är också att de två kvaltävlingarna som är kvar kan påverka. Eftersom vi bara har totalt sju kvaltävlingar kan det betyda att om några tar medalj på de sista tävlingarna, som är Grand Prix och ger mycket poäng, kan faktiskt några okända komma med. Det har hänt förut.

Hur förändras förberedelserna inför Paralympics?

-       Det är fruktansvärt jobbigt för de aktiva som har ställt in sig på ett Paralymics i sommar och nu måste vänta ytterligare ett år. Jag tänker främst mentalt att behöva ställa om sig och ändra planen. Det är tufft. Det optimala hade varit om man skjutit på Paralympics i några månader men inte till nästa sommar. Jag tänker främst på värmen. Det är något som vi funderat mycket över tidigare också, för det är ju jättevarmt i Tokyo på sommaren. Nu funderar vi istället ’hur tränar vi fram till dess’? Så det är helt nya tankegångar. Vi vet ju inget än. När kommer träningen igång? Kommer Nicolina kunna åka iväg på träningsläger till USA så hon får bättre sparring eller hur kommer det se ut framöver? Vi får ta en sak i taget. Nu handlar det om att blicka framåt och hitta motivationen igen.

Hur påverkas chanserna för att ta medalj på Paralympics?

-      Det är alldeles för tidigt att svara på det. De stora länderna kommer ju kunna ha bra träningsläger efteråt ändå. De har ju andra resurser. Frågan är ju hur vi ska göra. Det är alldeles för tidigt att svara på.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nicolina Pernheim är enda svensk på kvalplats i judo till Paralympics. Det blir hennes fjärde paralympiska spel. Foto: Karl Nilsson/SVERIGES PARALYMPISKA KOMMITTÉ.
Nicolina Pernheim är enda svensk på kvalplats i judo till Paralympics. Det blir hennes fjärde paralympiska spel. Foto: Karl Nilsson/SVERIGES PARALYMPISKA KOMMITTÉ.
Ladda ned bild

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Ny fond ska förebygga fallolyckor1.10.2020 15:15:54 CESTPressmeddelande

Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem och den olyckstyp som leder till flest dödsfall i hem- och fritidsmiljö. Trots det saknas en större ekonomisk satsning för att förebygga fallolyckor på nationell nivå. Svenska Judoförbundet har nu instiftat en fond, Insamlingsstiftelsen Fallfonden, som ska samla in medel för att ge stöd till insatser inom fallförebyggande träning samt till vetenskaplig forskning om fallförebyggande träning.

Påminnelse: Pressträff och fotografering inför kvalet till OS och Paralympics24.8.2020 06:40:00 CESTPressinbjudan

Torsdagen den 27 augusti är media varmt välkommen att besöka Framgångshallen, Bosön för intervjuer med judoka och coacher i svenska judolandslaget och parajudolandslaget inför det fortsatta OS- och paralympicskvalet. Dessutom finns det tid för fotografering under eftermiddagsträningen. Anmälningstiden är förlängd till i morgon tisdag 25 augusti. Anmälan via länk nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum