Västtrafik

Elbuss mäter stadens luftkvalitet

Dela

Under april månad testar Västtrafik och ElectriCity ett nytt sätt att mäta luftkvaliteten. Med hjälp av sensorer på taket blir en elbuss på linje 55 en mobil mätstation. Det är studenter på Chalmers som ligger bakom idén.

Linje 55 används för att mäta luftkvaliteten i Göteborg. Foto: Jari Tammisto
Linje 55 används för att mäta luftkvaliteten i Göteborg. Foto: Jari Tammisto

Tekniken som studenterna nyttjar på elbussen på linje 55 har utvecklats av Ericsson. Sensorer har även monterats på inomhushållplatsen vid Teknikgatan och på Götaplatsen utmed linjens sträckning. Göteborgs Stads befintliga mätstation vid Nordstan kommer också att ingå i testet. Uppgifter om partikelhalt, luftfuktighet och temperatur mäts.

– Vår målsättning är att vi ska kunna visualisera och följa luftkvalitetsmätningarna i realtid och att historiska data ska sparas och göras tillgänglig för andra som är intresserade, säger Henrik Hagfeldt, en av studenterna i projektet.

Ett problem för den som vill mäta luftkvalitet idag är att det är dyrt att installera utrustningen och att datainsamlingen ofta sker punktvis.

– Vi vill lösa problemet genom att använda oss av flera små och relativt billiga sensorer som kopplas samman. Genom att använda en sensor på en rörlig buss får vi dessutom en bättre helhetsbild och kommer närmare miljöer där människor vistas, säger Henrik Hagfeldt.

Idén kom till under ett så kallat ideathon arrangerat av bland andra Västtrafik, Ericsson, Chalmers och RISE. Utmaningen i tävlingen var att komma fram med innovativa lösningar kopplat till hållbar utveckling och kollektivtrafik.

– Vi tycker den här idén är väldigt spännande och är tacksamma för studenternas innovativa arbete. Kollektivtrafiken spelar en viktig roll för att få en bättre luftkvalitet så vi hjälper gärna till att ta fram nya mätmetoder, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Linje 55 används för att mäta luftkvaliteten i Göteborg. Foto: Jari Tammisto
Linje 55 används för att mäta luftkvaliteten i Göteborg. Foto: Jari Tammisto
Ladda ned bild
Hanna Björk,  hållbarhetschef. Foto: Thomas Harrysson
Hanna Björk, hållbarhetschef. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum