Region Uppsala

Extra tilldelning till kulturverksamheter på 4,5 miljoner kronor

Dela

Genom ett ordförandebeslut fördelade idag kulturnämndens ordförande Cecilia Linder (M) drygt 4,5 miljoner kronor extra till kulturverksamheter i Uppsala län som har drabbats negativt av coronapandemin. Uppsala stadsteater får drygt 2 miljoner kronor, Musik i Uppland 2 miljoner kronor och Upplandsmuseet 454 000 kronor.

Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.

- Det känns bra att vi äntligen fått medel från staten så att vi kan ge en extra tilldelning av medel till några av de hårt drabbade institutionerna i Uppsala län. Det är viktigt att kunna stötta så att infrastrukturen kring kulturen kan överleva denna kris, säger Cecilia Linder (M) ordförande i kulturnämnden.

Bakgrunden är att Kulturrådet har fördelat extra bidrag till regional kulturverksamhet för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Totalt fördelar Kulturrådet 150 miljoner kronor extra, av dessa pengar får Region Uppsala 4 539 000 kronor. Totalt sett får då Region Uppsala drygt 46,5 miljoner kronor från Kulturrådet för år 2020.

De verksamheter i Uppsala län som har bedömts vara aktuella är de med publik verksamhet, som har drabbats hårt av regeringens restriktioner där högst 50 personer har fått delta vid evenemang. Vid fördelningen har Region Uppsala tittat på behoven och konstaterat att störst skada har den professionella scenkonsten och länsmuseiverksamheten lidit. Och av dessa har teatern och konserthuset det sämsta läget: de har varit stängda, abonnemang har fått återbetalas och intäkter har uteblivit – samtidigt som en stor del av kostnaderna har kvarstått. De har dessutom en stor betydelse som arbetsgivare för branschen och för att upprätthålla den kulturella infrastrukturen. Upplandsmuseet har vanligtvis gratis entré, och har därför inte lidit samma skada.

Region Uppsala har också tittat på hur medel procentuellt brukar fördelas, efter detta har de extra pengarna från Kulturrådet fördelats så att Uppsala stadsteater nu får 2 085 000 kronor, Musik i Uppland 2 000 000 kronor och Upplandsmuseet 454 000 kronor.

Kontakter

Cecilia Linder (M), ordförande kulturnämnden: 070 – 261 48 44

Bilder

Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

ul.se visar från och med nu löpande vilka avgångar på bussar och tåg som man bör undvika så länge uppmaningen att hålla avstånd ligger kvar7.9.2020 17:34:11 CESTPressmeddelande

Svensk Kollektivtrafik presenterade den 13 augusti en branschvägledning för att hantera höstens utmaningar i kollektivtrafiken. Som ett led i att hjälpa resenärerna att kunna ta eget ansvar och undvika när det är många som reser finns nu information på ul.se om vilka avgångar och linjer man bör undvika om man kan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum