Håll Sverige Rent

Fem kommuner tävlar om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun 2019

Dela

Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Borås, Gävle, Hässleholm, Kalmar och Vellinge chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Priset delas ut vid Håll Sverige Rents årliga konferens den 5 november.

Barn plockar skräp under kampanjen Vi Håller Rent 2019. Foto: Anna Simonsson/Håll Sverige Rent
Barn plockar skräp under kampanjen Vi Håller Rent 2019. Foto: Anna Simonsson/Håll Sverige Rent

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Borås har hamnat på första plats fyra år i rad och är nominerade i år igen.

”De kommuner som toppar Håll Sverige Rents kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Rankingen baseras bland annat på antalet personer som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj ”Vi Håller Rent”, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury. Någon av de här fem kommunerna kan hamna på första plats 2019:

  • Borås – för ett imponerande arbete med att hålla staden ren från fimpar i samband med sommarens införande av rökförbud på ett antal typer av offentliga platser.
  • Gävle – för att ha arbetat för ett hållbart evenemang, ökat återvinningen och minimerat nedskräpningen under U23-EM i friidrott.
  • Hässleholm – för att ha engagerat barn och unga genom att ha skapat tävling mellan skolklasser och för att ha anordnat en riktig skräpplockarfest.
  • Kalmar – för kommunens kampanj för att minska nedskräpningen genom budskap på brunnslocken i staden.
  • Vellinge – för ett stort engagemang i skräpplockning och ett växande antal såväl barn som vuxna som hjälper till att hålla kommunen ren.

”Finalisterna har kampanjat framgångsrikt mot nedskräpning och är goda föredömen som vi vill lyfta lite extra”, säger Johanna Ragnartz.

Kommunerna har också fått poäng efter andelen skolor och förskolor som ingår i nätverket Grön Flagg, Håll Sverige Rents verktyg för hållbar utveckling i skolan. I indexet ingår även uppgifter om kommunerna är medlemmar i Håll Sverige Rents nätverk.

Fakta: Årets Håll Sverige Rent-kommun 2019

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

– andel skräpplockare bland barn och unga

– ansluten till Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter (om kommunen hjälper till med exempelvis utdelning av säckar och påsar)

– medlem i nätverket HSR-kommun

– strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)

– andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Fakta: Håll Sverige Rents kommunenkät

Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för priset ”Årets Håll Sverige Rent-kommun”. 2019 års vinnare presenteras på Håll Sverige Rents konferens den 5 november i Stockholm. Vill du besöka konferensen kan du anmäla dig här: https://www.hsr.se/konferens-2019

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige och 133 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens på 46 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 30 september-29 oktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Barn plockar skräp under kampanjen Vi Håller Rent 2019. Foto: Anna Simonsson/Håll Sverige Rent
Barn plockar skräp under kampanjen Vi Håller Rent 2019. Foto: Anna Simonsson/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Borås blev 2018 Årets Håll Sverige Rent-kommun för fjärde året i rad. Foto: Håll Sverige Rent
Borås blev 2018 Årets Håll Sverige Rent-kommun för fjärde året i rad. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum