Fem tips till midsommarfiraren

- Ska du åka iväg? De flesta mediciner klarar någon timme i en varm bil, men eftersom det kan skilja sig mycket åt beroende på vilken medicin det gäller så är det viktigt att du läser bipacksedeln.
- Dans runt midsommarstången i stekhet sol? Det bästa är förstås att undvika solen när den är som starkast. Skydda kroppen med kläder, solhatt och solglasögon. Komplettera med solskyddsprodukter.
- Behöver du undvika solen på grund av medicinering? Det gäller exempelvis om du tar vissa antibiotika eller använder akneläkemedel. Vad som gäller för just din medicin står i bipacksedeln som följer med förpackningen.
- Nubbe och medicin? Generellt är det bra att vara försiktig med alkohol när du tar medicin. Vad som gäller för din medicin står i bipacksedeln som följer med förpackningen.
- Myggbiten? Du kan använda kylbalsam för att lindra besvär på hud som har blivit blivit stucken av insekter. Insektsbett kan också lindras av alsolsprit, alsolgel eller bedövande salva som innehåller lidokain.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vårdkontakt viktig vid humörsvängningar av finasterid eller dutasterid12.5.2025 09:39:09 CEST | Pressmeddelande
Efter en EU-gemensam granskning bekräftar europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC att självmordstankar kan vara en biverkning för finasterid-tabletter och rekommenderar riskminimerande åtgärder. Även om samband mellan självmordstankar och dutasterid inte har fastslagits införs varningar som en försiktighetsåtgärd. PRAC konstaterar också att nyttan med dessa läkemedel fortsatt överväger riskerna för nuvarande godkända användningsområden.
Fortsatt vädjan om att förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation12.5.2025 09:19:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket vädjar fortsatt att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation. Detta med anledning av den globala osäkerheten i tillgången till GLP-1-receptoragonister och för att säkerställa att patienter med störst behov av dessa läkemedel får tillgång till dem.
EMA inleder granskning av chikungunya-vaccinet Ixchiq8.5.2025 08:40:36 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) har påbörjat en granskning av vaccinet Ixchiq efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar hos äldre personer. Vaccinet ska inte användas till personer 65 år och äldre medan granskningen pågår.
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum