Enköpings kommun

Fler e-bokslån för att nå enköpingsborna under pandemiåret

Dela

Sveriges officiella biblioteksstatistik 2020 visar att e-bokslånen ökade under pandemiåret. Enköping följer riket och ökade lånen av elektroniska medier med 22 procent jämfört med föregående år.

Möjligheten att låna medier har begränsats på grund av tillfälliga nedstängningar och begränsningar under pandemiåret, men biblioteksstatistiken visar att biblioteken har hittat lösningar för att nå användarna.

Vi lånar mer e-böcker i Enköping

I Enköping har vi lånat fler e-böcker under pandemiåret. Det är en ökning med 22 procent jämfört med 2019. I samband med pandemin höjde biblioteken i Enköping gränsen för det maximala antalet e-böcker varje användare får låna per vecka.

– Det är glädjande att vi trots pandemin kan erbjuda bibliotekets service till så pass många låntagare, säger Nina Halden Rönnlund, enhetschef Kultur konst och bibliotek.

Färre fysiska besök och andra sätt att nå användarna

De fysiska besökarna på kommunens bibliotek minskade från 168 111 till 144 615 besökare, en minskning med 14 procent. Utlån av fysiska medier visar på en mindre nedgång med 4 procent. Det betyder att enköpingsborna lånat cirka 200 000 medier under pandemiåret. Att lånen inte minskat mer beror framförallt på att biblioteken i stort sett varit tillgängliga under året.

– Även om det varit vissa begränsningar har alla bibliotek i Enköping och biblioteksbussen som når boende på landsbygden, kransorterna och förskolor varit tillgängliga, säger Nina Halden Rönnlund.

Digitala aktiviteter och hjälp på distans

Under pandemiåret genomfördes över 300 aktiviteter varav 170 var riktade mot barn och unga. Flera av aktiviteterna var digitala istället för att genomföras på plats i lokalerna. Under pandemiåret erbjöds till exempel digitala sångstunder, bokcirklar, författarbesök samt utökad service på webben.

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum