Akavia

Fler lärarledda timmar bör införas

Dela
Distansundervisningen och hemstudier på högskolor och universitet har inneburit utmaningar. Till hösten infinner sig förhoppningsvis normalläge, men då är det viktigt att undervisningen genomförs på rätt sätt – och att fler lärarledda timmar införs.
"Kvaliteten på den högre utbildningen behöver förbättras genom mer lärarledd tid", säger Albert Ohlin, ordförande i Akavias studerandesektion.
"Kvaliteten på den högre utbildningen behöver förbättras genom mer lärarledd tid", säger Albert Ohlin, ordförande i Akavias studerandesektion.

Samhällsvetenskapliga studier, där samtliga av Akavias studentmedlemmar ingår, präglas i dag av lägre resurstilldelning per student än naturvetenskapliga, tekniska och medicinska utbildningar, med större utbildningsgrupper och mindre lärarledd tid som följd. Den genomsnittliga lärarledda tiden inom samhällsvetenskap och humaniora motsvarar 20 procent av en heltidssysselsättning i genomsnitt och resterande timmar är hemstudier.

– Det är problem som har funnits länge. Men när vi nu rör oss ut ur pandemin finns det möjlighet att ta tag i dessa. Sverige behöver välutbildad arbetskraft och studenter förtjänar att få maximal utdelning på sin utbildning. Därför måste kvaliteten på den högre utbildningen förbättras genom mer lärarledd tid och större satsningar på lärarkvalité, säger Albert Ohlin, ordförande i Akavias studerandesektion.

Enligt honom är det viktigt att de omställningar som kommer att ske är noggrant genomförda och att de sker med studenternas och undervisningskvalitéens bästa i åtanke. Därtill bör det finnas ett golv för antalet lärarledda timmar för heltidsstudier vid svenska högskolor och universitet.

– Studenter inom samhällsvetenskap, juridik och humaniora fick i genomsnitt åtta timmars undervisningstid år 2018. För att hjälpa till att säkerställa en likvärdig och högkvalitativ utbildning på lång sikt krävs det ett golv på minst tio timmar av lärarledd tid, säger Albert Ohlin.

Fakta kring vad studernadesektionen vill se:

Lärarledd tid: Det bör finnas ett golv på minst tio timmar lärarledd tid för heltidsstudier vid svenska högskolor och universitet.

Undervisning på plats: Den undervisning som är bäst att ha på plats också bör vara på plats. En rapport från Internetstiftelsen i januari visade att så många som 56 procent av studenterna föredrog undervisning på plats framför på distans.

Ökad teknisk kunskap: Med distansundervisning ställs krav på digitalisering. Det behövs reella satsningar på ökad teknisk kunskap bland de universitetsanställda.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Kvaliteten på den högre utbildningen behöver förbättras genom mer lärarledd tid", säger Albert Ohlin, ordförande i Akavias studerandesektion.
"Kvaliteten på den högre utbildningen behöver förbättras genom mer lärarledd tid", säger Albert Ohlin, ordförande i Akavias studerandesektion.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye