If Skadeförsäkring

Flest båtmotorer stjäls på hösten

Dela

Antalet båtmotorstölder minskar, men fortfarande stjäls det båtmotorer för över 300 miljoner kronor varje år. Det förklaras till stor del av att båtmotorerna blivit dyrare. Förra året anmäldes 1 252 båtmotorstölder i landet. Risken är störst i samband med båtupptagning och flest drabbas i oktober.

Under september, oktober och november skedde flest stölder 2021, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.
Under september, oktober och november skedde flest stölder 2021, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.

Tack vare brottsförebyggande insatser från polisen i samarbete med båtklubbar, försäkringsbolag och marinor har antalet stölder av båtmotorer stadigt minskat de senaste åren. Ökad bevakning och kännedom om hur de kriminella agerar har minskat antalet stölder, men båtmotorstölder är fortfarande ett stort problem för båtägare.

Flest stölder anmäldes till polisen i oktober förra året, 206 stycken.

– Sjösättning och upptagning är högsäsong för tjuvar. Vi vet att det sker stölder både i hamnar och vid egen brygga vid fritidshuset, säger Arvid Böhm, båtförsäkringsexpert hos If.

Varje år stjäls båtar och båtmotorer för över 300 miljoner kronor. Risken att drabbas av båtstölder finns året om men störst är risken i samband med båtupptagning och när båten står på land för vinterförvaring.

Utombordsmotorer blir allt dyrare och snittkostnaden är i dag runt 100 000 kronor. Större modeller kan kosta upp mot 400 000 kronor. De höga beloppen beror på att motorerna utvecklas och blir mer avancerade.

– Tjuvarna är framför allt intresserade av moderna fyrtaktare. Många båtar har även annan dyr elektronisk utrustning ombord. Ett tips är att inte förvara löstagbar elektronik som GPS eller andra värdesaker i båten, säger Arvid Böhm.

Under september, oktober och november 2021 skedde flest stölder, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.

Så minskar du risken för båtstölder

Båtsamverkan är det som visat sig vara mest effektivt, enligt polisen. Kartlägg problembilden lokalt och anpassa åtgärder efter det. Det kan handla om att ställa upp båtarna på ett sätt som gör det svårare att komma åt motorerna osett.

Fyll i ett båtkort med alla uppgifter om din båt, inklusive motornummer och skrovnummer. Se till att rätt uppgifter även finns registrerade hos ditt försäkringsbolag.

Chansen att få tillbaka en stulen båt ökar betydligt om du kan beskriva i detalj hur den ser ut. Ge gärna båten ett tydligt signalement så att du enkelt kan berätta hur den skiljer sig från andra liknande båtar.

Gravera ID-märkning på flera ställen i skrov och motor till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.

Motorlåset gör det lite svårare för tjuven. Det hjälper tyvärr inte alltid men det tar längre tid att få loss motorn och då ökar risken för att åka fast. För att förhindra att hela båten stjäls är det en god idé att låsa fast den med kätting i bryggan. Tänk dock på att fästpunkterna ska vara så starka som möjligt, det hjälper inte om det bara är kättingen och låset som är starka.

Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.

Källa: If

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Under september, oktober och november skedde flest stölder 2021, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.
Under september, oktober och november skedde flest stölder 2021, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Digitalization a key factor behind If’s strong financial performance2.11.2022 11:33:51 CET | Press release

QUARTERLY RESULT If P&C Insurance presents a strong quarter, with a 5.7 percent growth in gross written premiums and a combined ratio of 81,6. The times are challenging, with high inflation, rising interest rates and a war raging in Europe. If handles the turbulence well. One key factor is the hybrid model that combines the most digital insurance company with a non-digital, physical delivery.

Digitalisering en nyckelfaktor bakom Ifs starka resultat2.11.2022 08:45:16 CET | Pressmeddelande

KVARTALSRAPPORT Försäkringsbolaget If presenterar ett starkt kvartal, med en tillväxt på 5,7 procent i premieinkomst och en totalkostnadsprocent på 81,6. Det är en turbulent tid med hög inflation, stigande räntor och ett krig i Nordens närhet. If hanterar turbulensen väl. En nyckelfaktor är bolagets hybridmodell som kombinerar det mest digitaliserade försäkringsbolaget med en icke-digital, fysisk leverans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum