Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Företagsstöd under pandemin – lärdomar inför framtida kriser

Dela
De statliga stöden till näringslivet under pandemin påverkade sysselsättningen positivt och bidrog till att antalet konkurser minskade. Men alla branscher gavs inte samma möjligheter att söka och ta del av stödet. Det är några av de slutsatser som sammanfattas i en ny rapport från Tillväxtanalys och som mynnar ut i sju rekommendationer. Rapporten presenteras i samband med ett seminarium som hålls i Stockholm idag, tisdag 17 januari.

Delar av svenskt näringsliv drabbades hårt av coronapandemins effekter. Flera ekonomiska stöd till svenska företag sattes därför in.

I en ny rapport sammanfattar Tillväxtanalys resultaten från flera studier och analyser om hur de statliga företagsstöden påverkade svenskt näringsliv under pandemin.
Rapporten visar att utformningen av coronastöden gav företag i olika branscher olika förutsättningar att söka och ta del av stöden. Tillverkningsindustrin är en relativt tydlig vinnare, medan hotell-och restaurangföretagen är en bransch som var mer missgynnade av stödens regler och villkor.

Samtidigt ser vi att hotell och restaurang tillsammans med kultur, nöje och fritid är de två branscher som faktiskt fick mest stöd per anställd, säger Magnus Gustavsson, analytiker.

Totalt beviljades ungefär 208 miljarder kronor i stöd, där drygt hälften utgjordes av anstånd med betalning av inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt.

Anståndet gav företagen möjlighet att skjuta på inbetalningar under en viss tid. Det är ett stöd där mycket redan har betalats tillbaka, säger Magnus Gustavsson.

Resultaten visar bland annat att korttidsstödet räddade cirka 40 000 jobb under 2020 och att antalet konkurser minskade kraftigt. Utifrån myndighetens genomförda studier har sju policyrekommendationer tagits fram inför framtida liknande kriser. Bland annat bör korttidsstödet i möjligaste mån begränsas till nedgångsfasen i en ekonomisk kris för att därefter fasas ut.

Ingen kris är lik de tidigare, men för liknande förlopp med en snabb och djup ekonomisk nedgång som påverkas av andra faktorer än inhemska så är våra rekommendationer tillämpbara, säger Magnus Gustavsson.

Rapporten har tagits fram inom ramen för det regeringsuppdrag som Tillväxtanalys tilldelades 2021. Inom ramen för uppdraget har Tillväxtanalys gjort flera analyser och utvärderingar.

Läs mer om Tillväxtanalys seminarium här

Rapporten finns att ladda ner på www.tillvaxtanalys.se

Kontakter

Bilder

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye