Civil Rights Defenders

Framstående internationella hbtqi-aktivister till Stockholm Pride

Dela

Nästa vecka går Stockholm Pride av stapeln. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders deltar under veckan tillsammans med flera ledande aktivister från Europas hbtqi-rörelser, som kommer hit för att för att inspireras, få kraft och motivation samt möjligheten att vara sig själva utan att utsättas för hot och hat.

Utvecklingen för hbtqi-personers rättigheter går framåt i stora delar av världen, men backar kraftigt i andra. I juni skakades Europa av attacken mot en gaybar under Oslo Pride. Kort därpå skedde ett av de största massgripandena av hbtqi-aktivister i Istanbul. Samtidigt håller länderna på västra Balkan framgångsrikt allt större Prideparader och samlar tusentals människor i en region traditionellt präglad av stark homofobi. I september hålls Europride för första gången på Balkan då Belgrad står värd för Europride 2022 

Goran Miletic, avdelningschef för Europa och MENA hos Civil Rights Defenders, var med och startade hbtqi-rörelsen i Serbien i början på 1990-talet och är med och organiserar Europride 2022.  

– Sommarens händelser har visat oss att hbtqi-personer fortfarande inte kan känna sig trygga och att deras rättigheter är inte garanterade. Det understrycker att Pride behövs mer än någonsin, i Stockholm, i Belgrad och i resten av världen, som en trygg plattform för att fira mångfald och kräva förändring. Vi är glada att flera av de modiga hbtqi-aktivister vi jobbar med kommer hit nästa vecka för att fira Pride, säger Goran.  

  

Deniz är “queer troublemaker” i ett alltmer hbtqi-fientligt Turkiet 

Sedan 2015 har Prideparaden i Istanbul förbjudits varje år av säkerhetsskäl. När tusentals hbtqi-aktivister och anhängare trotsade förbudet och samlades runt Taksimtorget den 26 juni, avbröts sammankomsten plötsligt av polisen, och 373 personer greps. Deniz Erkaradağ är en queer skribent och digital aktivist, och driver podden “Queer Troublemakers”,  en av de första hbtqi-poddarna i Turkiet. Hen förfärades överpolis attacken, men är övertygad att den starka solidariteten inom communityt kommer övervinna motgångarna. 

- Vår Prideparader har attackerats av polisen sedan 2015. Jag skattar mig lycklig som fick vara med i riktigt stora Pride tåg Istanbul förut, och vi kämpar för att de ska kunna äga rum igen, säger Deniz. 

 

Katica var en av arrangörerna av Montenegrosförsta Pride 

När Montenegro höll sin första Pride 2013 var Katica Maksan, som idag jobbar i organisationen “Queer Montenegro”, en av arrangörerna. Sedan dess har hon blivit en  profilerad hbtqi-aktivist i landet och vill bekämpa homofobi genom konst och litteratur. Hon riktar sig särskilt mot skolungdomar, till exempel genom projektet Queer Library.   

- Under den här tio-årsperioden  har Queer Montenegro lyckats bidra avsevärt till att förändra allmänhetens attityder gentemot hbtqi-communityt, säger Katica.  

 

Ayouba från Marocko kämpar för hbtqi-personersrättattexistera 

I Marocko är homosexualitet kriminaliserat och straffbart med fängelse. Trots det ser nu landet en stadigt växande rörelse som kämpar för hbtqi-rättigheter. Ayouba El Hamri är medgrundare till en av de mest tongivande organisationerna, den feministiska hbtqi-gruppen Nassawiyat (“feminist” på arabiska). De arbetar bland annat med att skapa trygga rum för hbtqi-individer.  

- I ett samhälle där ens existens är illegal, blir man nästan aktivist bara genom att existera, säger Ayouba.  

Boka intervju 

Civil Rights Defenders arbetar med hbtqi-aktivister i flera länder och vi kan kommentera läget för hbtqi-rättigheter runt om i världen. Vill du boka enintervju med Goran Miletic eller någon av våra hitbjudna aktivister, vänligen kontakta oss via mejl, press@crd.orgeller på telefon +46 (0)76 576 27 62.  

Läs mer om hur Civil Rights Defenders stödjer hbtqi-aktivister här. 

 

Civil Rights Defenders progam under Prideveckan.  

EuroPride 2022: A breaking point for progress in Serbia and the Balkans? 

5 augusti 14:00-15:00 Pride House, Clarion Hotel Stockholm (C10, Plan 2) 

Turkey: 100K People Marched, and Pride Banned 

5 augusti 15:00-16:00 Pride House, Clarion Hotel Stockholm (C6, Plan 2) 

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum