Fastighetsägarna

Friköp av tomträtt en utopi för bostadsrättsföreningar i Stockholm

Dela

En befintlig bostadsrättsförening anses högt belånad redan vid en skuldsättning på 9 000 kr/kvm. För föreningar i Stockholms innerstad skulle ett friköp av tomträtt innebära en genomsnittlig skuldsättning på 27 000 kr/kvm. Det visar en analys från fyra bostadsorganisationer.

Färre än en procent av Stockholms bostadsrättsföreningar med tomträtt har lyckats genomföra ett friköp sedan 2017.
Färre än en procent av Stockholms bostadsrättsföreningar med tomträtt har lyckats genomföra ett friköp sedan 2017.

Efter att Stockholms stad beslutade om höjda tomträttsavgälder 2017 har intresset för att friköpa marken ökat. Siffror från Exploateringskontoret visar att cirka 400 bostadsrättsföreningar inkommit med friköpsförfrågan sedan dess, varav endast tre föreningar har lyckats genomföra ett friköp.

– Det är beklämmande statistik. Vissa föreningar nekas friköp, men överlag beror det på att gällande friköpsvillkor leder till en fullständigt orimlig skuldsättning. I båda fallen sitter föreningarna fast i ett moment 22, där de tvingas betala avgäld, utan handlingsalternativ, konstaterar de fyra organisationerna i ett gemensamt uttalande.

Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggen presenterar idag nya siffror, där förutsättningarna kartlagts för omkring 90 bostadsrättsföreningar med tomträtt. Analysen visar bland annat att avgälden motsvarade 22 procent av föreningarnas genomsnittliga driftkostnad år 2010. År 2020 var samma siffra hela 62 procent. Och för föreningar i Stockholms innerstad är den genomsnittliga avgäldshöjningen för bostadsrättsföreningar 120 procent.

Analysen visar även att ett genomsnittligt friköpspris i innerstaden är drygt 22 000 kr/kvm*, vilket skulle innebära en genomsnittlig skuldsättning på 27 000 kr/kvm. För ytterstaden är friköpspriset i genomsnitt knappt 8 000 kr/kvm, vilket ger en skuldsättning på 13 000 kr/kvm i snitt.

– Siffrorna ska sättas i relation till att en befintlig bostadsrättsförening anses högt belånad redan vid en skuldsättning på 9 000 kr/kvm. Vi hoppas att dessa siffror kan få ansvariga i staden att inse orimligheten i dagens villkor, avslutar de fyra organisationerna.

* (boarea + lokalarea)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Färre än en procent av Stockholms bostadsrättsföreningar med tomträtt har lyckats genomföra ett friköp sedan 2017.
Färre än en procent av Stockholms bostadsrättsföreningar med tomträtt har lyckats genomföra ett friköp sedan 2017.
Ladda ned bild

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande
fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Välkomnar att Eons medlemskap i Prisdialogen inte förnyas25.11.2022 11:40:00 CET | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Syd välkomnar Prisdialogens beslut att inte bevilja Eon nytt medlemskap i Prisdialogen för Malmö och Burlöv avseende 2023. Beslutet att inte bevilja förlängt medlemskap baseras på att Eon inte i tillräcklig omfattning svarat upp på kundernas förfrågan om fördjupad information avseende alternativa värmekällor, att transparensen och dialogen avseende kommande prisutveckling brustit samt att avvikelsen från prisändringsmodellens åtagande om prisstabilitet varit alltför stor.

1 av 3 trycker planprocessen är för komplicerad23.11.2022 11:50:00 CET | Pressmeddelande

Närmare var tredje tycker att den kommunala processen för att ändra användningen av lokaler är komplicerad. Bygglovsprocessen tar dessutom för lång tid. Det anser en majoritet i en ny kartläggning som Fastighetsägarna och arkitektkontoret White tagit fram. Med ökad kommunikation mellan kommunen och fastighetsägare kan processen bli mer förutsägbar. Det är en av slutsatserna som dras i en gemensam delrapport där Fastighetsägarna och White föreslår sex åtgärder för en snabbare och mer effektiv planprocess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum