Film i Väst

Fyra av Film i Västs samproduktioner slåss om en Guldpalm i Cannes

Dela
Med sin förra film, The Square, tog Ruben Östlund hem filmvärldens kanske mest prestigefulla pris, Palme d’Or. Nu är han tillbaka i huvudtävlan med Triangle of Sadness. Inspelad i Trollhättan och Göteborg och med Woody Harrelson i en av huvudrollerna. Även Film i Västs samproduktion Boy from Heaven av Tarik Saleh, Holy Spider av Ali Abbasi och R.M.N. av den rumänske regissören Cristian Mungiu slåss om en Guldpalm. Kristoffer Borglis Sick of Myself och Hlynar Pálmasons Godland är uttagna till sektionen Un Certain Regard.
Charlbi Dean och Harris Dickinson spelar huvudrollerna i Ruben Östlunds Guldpalmsnominerade film Triangle of Sadness
Charlbi Dean och Harris Dickinson spelar huvudrollerna i Ruben Östlunds Guldpalmsnominerade film Triangle of Sadness


- Som stolta samproducenter gratulerar vi alla nominerade. Aldrig tidigare har Film i Väst haft fyra filmer med i huvudtävlan. Vi är förstås extra stolta över att ha två svenska samproduktioner Ruben Östlunds Triangle of Sadness och Tarik Salehs Boy from Heaven med. Alla sex uttagna samproduktioner är antingen inspelade eller postproducerade i Västra Götaland, vilket återigen visar vilken kompetent filmindustri som finns här i regionen, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Filmfestivalen i Cannes äger rum mellan den 17 och 28 maj.

Film i Väst har som uttalat mål att ha med samproduktioner vid de stora internationella festivalerna och galorna som Cannes, Berlin, Toronto och Venedig men även Oscar.

Mer information om Film i Väst och Cannes: https://filmivast.se/cannes-film-festival/

FILMFAKTA:

Triangle of Sadness

Ruben Östlunds film Triangle of Sadness spelades in mitt under brinnande pandemi, inspelningarna startade i Göteborg och Studio Fares i Trollhättan och avslutades i Grekland. Filmen produceras av Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, i samproduktion med bland andra Film i Väst. SF Studios distribuerar i Norden. Delar av postproduktionen har skett i Göteborg, på Plattform Produktion och TINT.

- För mig kom beskedet som en stor lättnad. Jag har aldrig känt en sådan press tidigare. Triangle of Sadness är uppföljaren till en succé, den tog fem år att göra och det är en dyr film. Många distributörer har förköpt filmen, alla har hoppats på Cannes eftersom det är den bästa platsen för att få uppmärksamhet.  

- När man använder Cannes som en sådan tydlig målsättning som vi gör ökar man kanske sin egen och teamets prestation men man gör sig också sårbar för det är stor chans att man misslyckas. Ingen regissör känner sig säker på att bli uttagen till Cannes. Det är det som gör Cannes till vad det är, säger Ruben Östlund.

Triangle of Sadness är en samtidssatir som genom modellparet Carl (Harris Dickinson)och Yaya (Charlbi Dean), tar avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson) och slutar på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Ruben Östlund har samlat en internationell cast med bland andra den brittiska skådespelaren Harris Dickinson (Beach Rats, The King’s Man, The Souvenir: Part II), sydafrikanska Charlbi Dean (Spud, Black Lightning) och den trefaldigt Oscarsnominerade Woody Harrelson (Three Billboards, Zombieland, Midway) i toppen. Rollistan omfattar också danska skådespelare – Zlatko Buric och Vicki Berlin – samt svenska Henrik Dorsin (Solsidan), Dolly De Leon (Verdict) från Filippinerna, tyska Iris Berben (Miss Sixty) och Sunnyi Melles (The Awakening of Motti Wolkenbruch) samt Oliver Ford Davies (Star Wars Episodes I, II och III) från Storbritannien.

Detta är den femte långfilmen Film i Väst samproducerar med Ruben Östlund. Tidigare långfilmer är The Square, Turist, Play och De ofrivilliga.

SF Studios har de nordiska distributionsrättigheterna och kommer distribuera Triangle of Sadness i alla nordiska länder. Filmen produceras av Plattform Produktion och samproduceras med Film i Väst, Essential Films, Coproduction Office, SVT, BBC Films, Arte France Cinéma och ZDF/Arte med stöd från Svenska Filminstitutet, Eurimages, BFI, Medienboard Berlin-Brandenburg, Det Danske Filminstitut, Hamburg Film Fund och Nordisk Film & TV Fond. Imperative Entertainment är exekutiva producenter. Dansk samproducent är Per Damgaard Hansen för Coproduction Office APS. Global försäljning hanteras av Philippe Bober’s Coproduction Office.

Boy from Heaven

Tarik Salehs politiska thriller Boy from Heaven är uttagen till # i filmfestivalen i Cannes. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och producerad av Atmo, Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med bland andra Film i Väst. I huvudrollen ser vi Fares Fares (The Nile Hilton Incident, The Contractor, Chernobyl).

Boy from Heaven handlar om fiskarpojken Adam, som erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar universitetet i Kairo, Sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider hastigt universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Regi och manus av Tarik Saleh (The Nile Hilton Incident, Tommy, Metropia) och i rollerna bland andra Fares Fares (The Nile Hilton Incident, Jalla! Jalla!), Tawfeek Barhom (aktuell i Terrence Malicks kommande film), Mehdi Dehbi (Netflix-serien Messiah), Mohammad Bakri (Homeland, Falsk IdentitetMakram J. Khoury (Citronlunden, Homeland)

Boy from Heaven är Tarik Salehs fjärde samproduktion med Film i Väst. De tidigare tre är The Nile Hilton Incident, som vann Grand Jury Prize i Sundance 2017, Tommy (2014) och Metropia (2009).

Filmen produceras av Atmo/Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med Film i Väst, SVT, Haymaker, Mikael Ahlström Films, Bufo (Finland), Memento Production (Frankrike) ARTE France Cinéma, Final Cut For Real (Danmark) med flera, och med stöd av Svenska Filminstitutet, Eurimages, Canal+, Centre National du cinéma et de l'image animée, Finnish Film Foundation, Business Finland och Danish Film Institute.Distribution: Triart Film

Holy Spider

Danske regissören och manusförfattaren Ali Abbasis thriller Holy Spider har tagits ut i till huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes. Filmen är producerad av Profile Pictures, Jacob Jarek, i samproduktion med Nordisk Film och Film i Väst. Filmen är delvis postproducerad i Västra Götaland av Dupp film i Karlsborg.

Ali Abbasi fick sitt genombrott med Gräns, som vann Un Certain Regard i Cannes 2018, även den samproducerad med Film i Väst och inspelad i Marks kommun. Filmen har visats på en lång rad internationella festivaler och var även Oscarsnominerad för Bästa mask och peruk 2019.

I Holy Spider bestämmer sig en journalist för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad. Det blir en jakt på mördaren – The Spider Killer – som hävdar att han städar gatorna från syndare. 

R.M.N.

Rumänske regissören och manusförfattaren Cristian Mungius drama R.M.N. är uttagen till huvudtävlan i filmfestivalen i Cannes. Producerad av Mobra Films Romania i samproduktion med Sean Wheelan, Filmgate Films, och Film i Väst med stöd av Eurimages. En stor del av postproduktionen har skett i Göteborg med VFX av Filmgate och grading av CAN Film.

När ett avlägset lokalt rumänskt bageri vill anställa två utländska arbetare på sämre villkor än vad som gäller i övrigt så leder det till en rad oväntade händelser. Återhållna känslor väller plötsligt fram, frustration, konflikter och känslor väcks och rör om i de annars så välvilliga europeiska utopiska värderingar som är förhärskande i den lilla sömniga byn. Den infekterad frågan om ras och diskriminering väcks och alla invånare måste välja sida. 

Cristian Mungiu har tidigare firat stora framgångar i Cannes: Regipriset för Prövningen (Bacalaureat) från 2016, manuspriset för Bortom bergen (2009) och en Palme d’Or samt FIPRESCI Prize för 4 månader, 3 veckor och 2 dagar. Han har också varit producent för Film i Västs och Filmgate Films samproduktioner The Father Who Moves Mountains och Lemonade samt producerat 4 månader, 3 veckor och 2 dagar samt Beyond the Hills.

Sick of Myself

Den norske regissören och manusförfattaren Kristoffer Borglis långfilm Sick of Myself är uttagen till Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och Härryda och produceras av Oslo Pictures i samproduktion med Garagefilm International, Mimmi Spång, och Film i Väst. Göteborgsbolaget Auditory står för ljudläggning och ljudmix.

Sick of Myself är en svart komedi om att bygga en karriär utifrån en offerroll. I huvudrollen som Signe ser vi Kristine Kujath Thorp. I rollen som hennes partner, konstnären Thomas, ser vi Eirik Sæther, som själv är konstnär och som här gör sin debut om skådespelare. I övriga roller ser vi bland andra Fanny Vaager, Andrea Bræin Hovig, Steinar Klouman Hallert, Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen och Anders Danielsen Lie.

Synopsis: Signe närmar sig 30 år och är den minst framgångsrika i sin umgängeskrets, som består av unga kreatörer. Hon känner sig särskilt misslyckad när hennes pojkvän plötsligt slår igenom som konstnär samtidigt som hon själv bara jobbar på ett kafé. En olycka på arbetet får henne att ge sig in i ett självförverkligandeprojekt: en hund har angripit en kvinna och Signe har fått blod över hela sig efter att ha hjälpt till vid olyckan. Omedelbart tror folk att Signe också drabbats. Missförståndet leder till en stimulerande upplevelse av uppmärksamhet och omtanke, en roll som hon verkligen vill leva i. Efterhand ska det visa sig hur långt Signe är villig att gå för att skapa sitt nya jag.

Godland

Den isländske regissören och manusförfattaren Hlynur Pálmasons film Godland har tagits ut till Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. Filmen är producerad av Snowglobe, Katrin Pors, Anton Máni Svansson, Eva Jakobsen och Mikkel Jersin i samproduktion med Garagefilm International, Mimmi Spång, och Film i Väst. Göteborgsbolaget CAN Film står för delar av postproduktionen.

Godland, eller på danska Vanskapt land, utspelar sig under sent 1800-tal, när en ung dansk präst reser till en avlägsen del av Island för att bygga en kyrka och fotografera folket där. Men ju längre in han tränger i detta oförsonliga landskap, desto längre bort kommer han från sitt ursprungliga syfte, sin mission och sin moral.

Hlynur Pálmason fick sitt stora genombrott med Vinterbröder (2017) och En vit, vid dag som togs ut till Semaine de la Critique i Cannes och vann två priser. En vit, vit dag samproducerades med Film i Väst.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Charlbi Dean och Harris Dickinson spelar huvudrollerna i Ruben Östlunds Guldpalmsnominerade film Triangle of Sadness
Charlbi Dean och Harris Dickinson spelar huvudrollerna i Ruben Östlunds Guldpalmsnominerade film Triangle of Sadness
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef, Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef, Film i Väst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum