Stockholms stad

Gasklocka 2 i Norra Djurgårdsstaden omvandlas till ny scen

Dela

Den stora tegelgasklockan i Norra Djurgårdsstaden ska bli en ny scen med ett brett utbud av kultur och evenemang. Gasklocka 2, som stod färdig 1899, är ritad av Ferdinand Boberg. Den är en del av Gasverket, ett område som nu håller på att förvandlas från stängd industri till en plats med stort utbud av service, kontor, handel och upplevelser. Nu är det klart vem som kommer att driva verksamheten i Gasklockan.

Gasklocka 2. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.
Gasklocka 2. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.

Exploateringsnämnden tar beslut den 27 maj om genomförande av scen i Gasklocka 2. Stockholms stad genom exploateringskontoret kommer att äga och förvalta Gasklocka 2 och scenen som ska byggas i klockan. 

- Pophouse Entertainment Group är den aktör till vilken staden kommer hyra ut Gasklocka 2, och som kommer att driva scenverksamheten. Pophouse är en etablerad aktör som bland annat äger och driver scenverksamheten på Cirkus på Djurgården, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Brett utbud
Pophouse ambition med scen- och evenemangsverksamheten är att erbjuda ett brett utbud med livemusik, standup, teater, shower mm under kvällstid. Pophouse vill skapa ett levande och öppet hus under så många av dygnets timmar som möjligt. Det möjliggör för andra aktiviteter dagtid. Här ser Pophouse möjligheter att samarbeta med flera olika aktörer.

Mångsidig användning
För att bevara den kulturhistoriskt värdefulla anläggningen, dess volym och rymd så byggs scenen som en egen byggnad inuti Gasklockan. På taket av den inre byggnaden kommer utrymme finnas för både restaurang och event, som kan ta emot ca 1 000 gäster. Salongen med den stora scenen kommer att rymma cirka 1 750 platser för sittande publik och med stående publik kan Gasklocka 2 ta emot 2 300 personer som mest. Utöver det kommer lokalen att kunna ställas om till bankett och anpassas för krogshower. Idag saknas en scen av den storleken i Stockholm, som också kan erbjuda en så mångsidig användning.

Förberedande arbeten pågår under 2022. Byggnation av scen är planerat att starta 2023. Evenemangsverksamhet bedöms komma igång under hösten 2026.

Om Gasverket
Efter över hundra års industriverksamhet upphörde gasproduktionen i Hjorthagen januari 2011. Gasverkets omvandling från industri till centrummiljö, med service och kultur, är en central del i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden.

Gasverksområdet i Hjorthagen är industrihistoriskt viktigt och en betydande del av området planerades och ritades av den svenske arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet. Sedan dess har stadsgas för värme, ljus och matlagning producerats på platsen och området har därför varit stängt för allmänheten.

Nu pågår nästa fas i Gasverkets historia där området öppnas upp. Här ges utrymme för ett fungerande vardagsliv med skola, service, handel och kontor. Men det blir också en besöksdestination med scen, hotell och museum.

Gasklocka 2 ritades av Ferdinand Boberg och stod klar 1899, sex år efter Gasklocka 1. Utformningen av gasklockorna påminner om varandra, men de varierar något i dekorationerna. Den stora skillnaden är proportionerna, Gasklocka 2 är betydligt större.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gasklocka 2. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.
Gasklocka 2. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.
Ladda ned bild
Visionsbild interiör, Salong. Illustration: Tengbom Arkitekter.
Visionsbild interiör, Salong. Illustration: Tengbom Arkitekter.
Ladda ned bild
Visionsbild interiör, foajé. Illustration: Tengbom Arkitekter.
Visionsbild interiör, foajé. Illustration: Tengbom Arkitekter.
Ladda ned bild
Visionsbild interiör, trappvy. Illustration: Tengbom Arkitekter.
Visionsbild interiör, trappvy. Illustration: Tengbom Arkitekter.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Om Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Det är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden, som sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i söder.

I Hjorthagen är i dagsläget 3 000 nya bostäder inflyttade. 11 förskolor, en grundskola en designskola, kontor, idrottshall mm har öppnat. När området är helt färdigbyggt kommer det att finns 7 000 nybyggda bostäder mellan Ängsbotten och Ropsten.

Stadsutvecklingsprojektet drivs av exploateringskontoret i Stockholms stad.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Nu ska Hornstull bli ännu tryggare och mer attraktivt17.6.2021 11:13:45 CEST | Pressmeddelande

Hornstulls torgyta och Hornsbruksgatan mellan Borgargatan och Långholmsgatan ska snart få en ansiktslyftning. Det är en del i Stockholms stads långsiktiga arbete med att öka tryggheten och attraktiviteten i det offentliga rummet. Hornstull är en välbesökt plats där många rör sig. I samarbete med fastighetsägarna i området utvecklas Hornstull nu för ökad trygghet och tillgänglighet samt för förbättrad trafiksäkerhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum