Håll Sverige Rent - vi har problem med plastpåsar i naturen
Den 1 maj införs en ny skatt på plastpåsar. I debatten om skatten har Håll Sverige Rents mätningar använts som argument både för och emot skatten. Nu tydliggör Håll Sverige Rent vad deras mätningar visar, och inte visar.

Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent, menar att organisationens skräpmätningar i stadsmiljö inte kan användas som argument för att Sverige inte har problem med plastpåsar i naturen.
- Plastpåsar blåser in i buskar, och ner i diken och vattendrag. Därför kommer inte så många påsar med när vi mäter skräp i stadsmiljö. Då är det framförallt trottoarer och andra asfaltsytor som mäts, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.
När Håll Sverige Rent tillsammans med Uppsala kommun genomförde mätningar i Fyrisån sommaren 2019 hittades gott om plastpåsar. Mellan två broar i stadens centrala delar hittades över 200 påsar.
- Och då kom plastpåsar som fyllts med vatten och hamnat på botten av ån inte med i mätningen, fortsätter Johanna Ragnartz.
Skatt på plastpåsar är populär bland svenskarna. Enligt en mätning som Håll Sverige Rent gjort säger 59 procent att skatten är bra, ganska bra eller mycket bra.
- De flesta svenskarna tycker skatt på plastpåsar är bra. Att använda så mycket plastpåsar som vi gör idag är ett slöseri med resurser. Om vi tillverkar färre plastpåsar minskar vi nedskräpningen och bidrar till ett bättre klimat. Vi på Håll Sverige Rent ser gärna ytterligare prishöjningar och tycker intäkterna bör gå till förebyggande arbete, till exempel informationskampanjer, avslutar Johanna Ragnartz.
Flera butikskedjor ger plastpåsepengar till Håll Sverige Rent
Flera svenska butikskedjor ger överskottet från försäljning av plastpåsar till Håll Sverige Rent, till exempel Cubus, Akademibokhandeln, KappAhl, Apoteket och Gekås Ullared. Kappahl minskade försäljningen av plastpåsar med 70 procent genom att jobba med information och höjt pris.
Mer om skräpmätningen i Fyrisån:
https://via.tt.se/pressmeddelande/4-115-skrapforemal-stoppades-fran-att-na-sjoar-och-hav?publisherId=352820&releaseId=3266265
Nyckelord
Kontakter
Carl-Martin VikingssonPR-ansvarig
Tel:070-723 72 51carl-martin.vikingsson@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Hela Sverige plockar skräp - anmälan öppen till Håll Sverige Rent-dagen 17 september8.8.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Gör något stort – plocka lite skräp! Den 17 september är det dags för den årliga Håll Sverige Rent-dagen, då hela Sverige samlas, från norr till söder, gammal som ung för att plocka skräp. Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet, vill göra något konkret för miljön och tar saken i egna händer – bokstavligen!
Håll Bohuslän Rent - kraftsamling för ett renare Bohuslän28.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Västkuststiftelsen kraftsamlar tillsammans med Bohusläns kommuner, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.
Snus och plast vanligaste skräpet i fjällorter14.6.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Pudersnö, sol på uteserveringar och glada barn i backen. Det är det vi oftast förknippar med en resa till fjällen på vintern. Men även snusprillor, plastbitar och cigarettfimpar som slängts på marken är numera en vanlig upplevelse i fjällen, visar en ny undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.
Ny rapport: Så påverkar nedskräpningen människors känslor13.6.2022 09:43:10 CEST | Pressmeddelande
Nedskräpning är inte bara ett miljöproblem. Den påverkar människors bild av sina grannar, samhällets institutioner och kan i förlängningen även påverka hur trygga de känner sig. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent.
Nära 800 000 deltog i Skräpplockardagarna9.6.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents årliga kampanj Skräpplockardagarna är över. Nära 800 000 svenskar deltog, ungefär 90 procent av dem var barn och unga. Detta gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion (mot nedskräpning). Tillsammans fyllde deltagarna motsvarande 200 stora skåpbilar med knappt 9 miljoner liter skräp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum