Vänsterpartiet Malmö

Hållbart nyttjande av jordbruksmark

Dela

Dagens kommersiella och industriella gröna näring utgör ett stort hinder för en hållbar framtid. Vänsterpartiet motionerar därför om att Malmö stad ska verka för ett mer hållbart nyttjande av stadens jordbruksmark.

Gunilla Ryd (V)
Gunilla Ryd (V)

- Malmö jobbar sedan länge med en policy för hållbar mat där stadens inköp ska vara hållbara, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Vi ser vårt förslag som ett sätt att förstärka detta arbete, säger Gunilla Ryd (V) ledamot i kommunfullmäktige som idag lämnar in motionen. 

Enligt både IPCC och Klimatpolitiska rådet måste vi omdefiniera vårt sätt att leva, producera och konsumera. Vänsterpartiet i Malmö anser att jordbrukets värde måste breddas för att verka som omställningsmotor, men det kräver förändringar, speciellt vad gäller det som produceras, hur och för vem.

- Nästa steg är att göra som man gjort i Härjedalen där kommunen köpt in egna kor för att förse kommunens egna verksamheter med närproducerat kött, säger Gunilla Ryd. Hon fortsätter:

- De gröna näringarna, i synnerhet jordbruk och skogsbruk, har en otrolig potential som omställningsmotor för att skapa en rättvis och hållbar värld. Verkligt hållbart jordbruk har nycklarna till klimaträttvisa, matsuveränitet och skydd av den biologiska mångfalden.

Vänsterpartiet föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

  • att staden ska ställa krav på arrendatorerna om att endast producera enligt ekologiska principer (i enlighet med t.ex. Krav-certifiering eller annan adekvat certifiering).
  • att staden utnyttjar alla möjligheter till att ta över brukande av stadens mark för att bruka den i egen regi och markernas avkastning därmed nyttjas i den egna verksamheten.
  • att staden genom andelsjordbruk skapar förutsättningar för mindre aktörer att verka på stadens jordbruksmark enligt ekologiska principer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunilla Ryd (V)
Gunilla Ryd (V)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum