Civil Rights Defenders

Hanna Gerdes ny styrelseordförande för Civil Rights Defenders

Dela

Civil Rights Defenders årsmöte har valt folkrättsjuristen Hanna Gerdes till ny styrelseordförande. Hon tar över efter avgående ordförande Benedicte Berner som innehaft posten i nio år. Samtidigt valdes även Caroline Thunved och Noura Berrouba till nya ordinarie ledamöter.

Hanna Gerdes
Hanna Gerdes

– Jag har länge varit djupt imponerade av Civil Rights Defenders vassa arbete för medborgerliga och politiska rättigheter. Vare sig det gäller att stämma staten och utkräva ansvar för polisens etniska register över romer eller inrätta världens första GPS-baserade larmsystem för människorättsförsvarare, så går Civil Rights Defenders ständigt modigt i bräschen för att mänskliga rättigheter ska värnas. Jag kan inte tänka mig något uppdrag i dessa omtumlade tider som kan vara mer hedrande och viktigt, säger Hanna Gerdes.

Hanna Gerdes är en erfaren och värdedriven ledare som har arbetat nationellt och internationellt i 20 år för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter och påverka samhällsutvecklingen. Hanna är folkrättsjurist och har lång erfarenhet av styrelsearbete. Hon har tidigare arbetat i strategiska lednings- och utvecklingsroller hos bland annat Försvarsmakten, Fonden för mänskliga rättigheter, Statsrådsberedningen och Diskrimineringsombudsmannen.

– Pressen på människorättsförsvarare blir allt större och Civil Rights Defenders arbete behövs mer än någonsin. Tillsammans med Hanna Gerdes och hennes gedigna erfarenhet och våra fantastiska partners världen över, ser jag fram emot att fortsätta driva utvecklingen av organisationen, säger Anders L Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders. 

Civil Rights Defenders årsmöte, som hölls den 24 maj, valde också enhälligt Caroline Thunved och Noura Berrouba som nya ordinarie ledamöter. Caroline Thunved har över 25 års erfarenhet av arbete inom kommunikation, marknadsföring och affärsutveckling inom såväl civilsamhället som privat näringsliv. Caroline arbetar som VD på̊ Sveriges Kommunikatörer. Noura Berrouba är heltidsengagerad i demokrati- och rättighetsfrågor med fokus på barn och ungas engagemang i civilsamhället och är arbetande ordförande i Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU. Hon har en bakgrund av folkrättsstudier, och har arbetat i många nationella och internationella sammanhang med demokrati, mänskliga rättigheter och fred och säkerhet.

Bakgrund

Civil Rights Defenders har en oberoende, ideell styrelse som består av åtta ledamöter som är experter på människorätts- och organisationsfrågor. I samband med årsmötet den 24 maj 2022 lämnade sittande styrelseordförande Benedicte Berner samt ledamöterna Fredrik Andersson och Carin Norberg, sina uppdrag efter många år och stort engagemang i styrelsen. Ledamöterna Lena Svensson och Christian Åhlund valdes om för ytterligare en mandatperiod om två år.

Civil Rights Defenders styrelse, 24 maj 2022
Hanna Gerdes, ordförande
Christian Åhlund, ledamot
Lena Svensson, ledamot
Christoffer Lindblad, ledamot
Anne Ramberg, ledamot
Lars Häggström, ledamot
Noura Berrouba, ledamot
Caroline Thunved, ledamot

I valberedningen sitter Kerstin Brunnberg, Therese Reinfeldt och Viveka Risberg.

Bilder

Hanna Gerdes
Hanna Gerdes
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders i nytt samarbete med Microsoft – vill stärka människorättsaktivisters digitala säkerhet8.6.2022 15:25:21 CEST | Pressmeddelande

Digitaliseringen har demokratiserat tillgången till fri information i hela världen. Samtidigt ökar cyberhoten och desinformation, vilket gör det allt svårare för människorättsaktivister att utföra sina arbeten i säkerhet. För att stärka arbetet för mänskliga rättigheter runtom i världen ingår nu Civil Rights Defenders och Microsoft ett långsiktigt samarbete. Målet är att öka kompetensen kring cybersäkerhet hos människorättsaktivister.

Tusentals döda i Ukraina – så dokumenteras övergreppen17.5.2022 15:36:09 CEST | Pressmeddelande

Nyligen rapporterades det att den första ryska soldaten har ställts inför rätta i Kiev. För att samla in bevisning som kan användas till framtida rättegångar har flera demokrati- och människorättsorganisationer i Ukraina nu ställt om sin ordinarie verksamhet. – Vårt mål är att säkerställa rätten till sanningen, säger Kateryna Petrova, från den ukrainska organisationen The Regional Center for Human Rights.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum